Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić PRINC LUITPOLD OD BAVARSKE: Kaltenberg se vraća u Split u velikom stilu!

PRINC LUITPOLD OD BAVARSKE: Kaltenberg se vraća u Split u velikom stilu!

Split je neko vrijeme bio Kaltenbergov grad, kontrolirali smo proizvodnju. Poslije je nastupio čudan biznismen Kutle, prodala se Jadranska pivovara Slovencima - rekao je princ Luitpold od Bavarske

Kaltenberg se vraća u Split u velikom stilu, s novim vrstama i onim dobrim, starim pivom uz kojega se nazdravljalo prvim velikim sportskim uspjesima. Koliko je grad pod Marjanom bitan jednom od najstarijih svjetskih brendova, svjedoči da je proslavu 25 godina poslovanja u Hrvatskoj i veliki povratak u Split i Dalmaciju je najavio princ Luitpold od Bavarske.

Od prošle godine, naime, ponovno se proizvodi i u Hrvatskoj, u pivovari Kaltenberg Adria na Kukuljanovu, a distribucija dugogodišnjeg istinskog sinonima za pivo u Dalmaciji odsad se nastavlja i u Splitu. 

- Zadovoljstvo mi je opet biti u Splitu, naša veza traje dugo, kad je proizvodnja počela 1994. godine. Zabavljali smo se i slavili uspjehe Splita, Dalmacije i Hrvatske uz Kaltenberg pivo - kazao je princ.

Generacije pamte još njegovo 'Živjeli!'.

- Split je neko vrijeme bio Kaltenbergov grad, kontrolirali smo proizvodnju. Poslije je nastupio čudan biznismen Kutle, prodala se Jadranska pivovara Slovencima - preletio je princ korake od uspjeha do odlaska iz Splita.

Otkad su otvorili pogon blizu Rijeke proizvode i craft pivo.

- Ono što nas razlikuje od drugih craft proizvođača je što mi znamo proizvoditi pivo, za razliku od onih koji rade po receptu i skidaju ga s interneta - rekao je. 

Vratio se u bogatu prošlost svoje obitelji, pivo se smatralo najvažnijom hranom, tada je, naime, bilo opasno piti vodu zbog bakterija. Daleke 1260. godine njegova obitelj je utemeljila prvu pivovaru, a po zakonu o čistoći piva iz 1516. godine, koji je usvojio također jedan od predaka princa Luitpolda od Bavarske, popularno piće koje je pokorilo svijet smije se raditi od vode, hmelja i slada. 

U 17. i 18. stoljeću bavarska kraljevska obitelj imala je isključivo pravo proizvoditi Weissbier u Bavarskoj, a tijekom povijesti do danas proizvodi se istim strogim i čistim metodama i vrhunskom kvalitetom.

- Kada je riječ o pivovarstvu, taj je zakon još na snazi - ponosan je princ pokazujući taj izvornik.

Pivo proizvode 750 godina, a otkrio je još jedan detalj.

- Svi znamo za Oktoberfest, prvi je bio vjenčanje mog pradjeda, princa Ludwiga I.!

Pričao je o tradiciji svoje obitelji, dvorcu u kojem živi i u kojem proizvodi pivo, ponosan na način na koje rade, bez 'konzervansa' i umjetnih pojačivača okusa, načinu hlađenja...

Gordan Putanec, izvršni direktor trvtke Kaltenberg Adria, je kazao kako je nova pivovara u Kukuljanovom između Bakra i Rijeke tehnički napredna, napravljena  da se proizvede manje količine piva i craft pivo.

- Želimo biti rasadnik craft piva, ali na tržištu ćemo nastaviti nuditi i naše brendove - poručio je.

Podsjetio je da je spletom nesretnih okolnosti kad je Jadranska pivovara prodana u strano vlasništvo, Kaltenberg manje prisutan u Hrvatskoj, no, kako je rekao, prince nije odustao. 

Artem Vynogradov, diplomirani pivski sommelier je prezentirao, bavarske kraljevske stilove, Kaltenberg Pils, König Ludwig Weissbier te König Ludwig Dunkel. Vjeruju da će opet osvojiti srca Splićana.

Pokazao je način točenja, opisao detaljan proces rada, mjehuriće kao dokaz prirodne fermentacije, prirodno vrenje, bez dodavanja vode i CO2, kako bi smanjili trošak...

Kraljevsko druženje s princom je začinjeno tipičnim bavarskim doručkom, kobasicama i pšeničnim pivom.

Vaša reakcija na temu