Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pročitajte što kažu akteri uoči Tijardovićeve 'Kraljice lopte' na Poljudu

Pročitajte što kažu akteri uoči Tijardovićeve 'Kraljice lopte' na Poljudu

Glavnu ulogu u opereti koja će se premijerno izvesti nakon 91 godinu dobila je Varaždinka Tea Požgaj, kojoj je to ujedno i diplomski ispit

Na Poljudu će se u petak s početkom u 21 sat premijerno izvesti Tijardovićeva opereta 'Kraljica lopte' koja se zadnji put mogla pogledati 1926. godine na Starom placu. Opereta se postavlja na scenu nakon 91 godinu, a nositelj projekta je Studentski zbor na čelu s Lukom Jadrićem. Redateljica Jelena Bosančić kazala je da se odlučila uključiti u projekt jer je kod studenata Akademije prepoznala mladenački bunt i žar koji je u Splitu postojao 20-ih godina prošlog stoljeća. Posebno je pohvalila studente glume druge i četvrte godine u kasi profesora Milana Štrljića i Gorana Golovka. Rekla je da je uvjerena da se među njima kriju budući prvaci glumišta te da misli da su ove dvije klase dvije najbolje generacije na splitskoj Akademiji do sada.

- Ovaj projekt nije samo Tijardovićeva 'Kraljica lopte' koja je otrgnuta od zaborava poslije 91 godine i nije samo tih tisuću 'ne' na kojih smo nailazili i problema s kojima smo se susretali i nije samo sav trud i rad, nego općenito ima jednu poveznicu i na ovu murvu i na Hajduk, ali ne samo na Hajduk kao nogometni klub, nego i na sve ono što je Hajduk u to vrijeme predstavljao u ovom gradu - kazala je Bosančić.

Ulogu lijepe Splićanke Mile u koju je zaljubljen nogometaš Slavko, igra Varaždinka Tea Požgaj kojoj će izvedba u petak biti ujedno i diplomski ispit. Najteže joj je bilo, kaže, svladati splitski dijalekt.

- Nadam se da se trud isplatio. Ova uloga mi je i diplomski ispit tako da mi je prirasla srcu. Velika mi je čast što s takvom ulogom i s takvom ekipom mogu završiti fakultet - kazala je ona te dodala kako je predstava puna energije i života. 


Studentima će u predstavi pomoći i tri profesionalna glumca, a jedan od njih je i Damir Mihanović Čubi.

- Sada kad smo se pretvorili u globalno selo, preko društvenih mreža, medija, pa i navike publike da ne mora nigdje doći nego da sve može pogledati na Facebooku, tako ja ne bi ništa rekao. Pozvao bi sve ljude da dođu, da izađu iz kuća i da vide koliki je trud uložen u ovaj projekt - poručio je Čubi.

Opereta će se izvesti pod ravnanjem Harija Zlodre koji je kazao da 'Kraljica lopte' zaslužuje biti na redovnom repertoaru HNK, ravnopravno uz 'Splitski akvarel' i 'Malu Floramy'.

- Prije četiri ili pet godina radili smo Tijardovićevog 'Dioklecijana', tako da se ova Akademija zbilja može pohvaliti da je otvorila sve Tijardovićeve ladice, pokazala je, a pokazat će i u petak, sve ono vrijedno što je on napisao. Nakon 40 i nešto izvedbi, ovaj šećer na kraju mi je baš uljepšao  sezonu - rekao je Zlodre. 

Scenograf Ozren Bakotić rekao je da mu je posebno drago što je pozvan da radi na splitskoj predstavi jer je njegov djed u 20-im godinama bio igrač Hajduka koji je dao sto golova u 33 utakmice. Ta je priča potaknula kostimografa Mladena Radovnikovića da ispriča zanimljivost o njegovoj prabaki i Tijardoviću.

- Tijardović je bio zaljubljen u moju prabaku koja je tih godina, uz još jednu gospodičnu, bila ljepotica grada. Kada je dolazila u kazalište u loži je od Tijardovića, tadašnjeg intendanta, usred zime dobivala ljubičice u pamuku - otkrio je on.

Stefan Kokoškov je na kraju zaključio kako je njemu cijela godina bila u znaku baluna i Hajduka s 'Našom bilom štorijom' i 'Kraljicom lopte'. 

U gledalištu ima mjesta za 600 ljudi, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK od 9 do 14 sati, u Fan shopu Hajduka na Poljudu i u menzi 'Kampus' također od 9 do 14 sati, ali i od 17 do 20 sati.

Vaša reakcija na temu