Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Program Međunarodnog dana muzeja u Muzejima Ivana Meštrovića u Splitu 18. svibnja besplatan za sve posjetitelje

Program Međunarodnog dana muzeja u Muzejima Ivana Meštrovića u Splitu 18. svibnja besplatan za sve posjetitelje

Donosimo detalje

Program Međunarodnog dana muzeja u Muzejima Ivana Meštrovića u Splitu 18. svibnja bit će besplatan za sve posjetitelje: 

- 10.00 – 11.00 sati, Izložba Umjetnik kod Meštra – Atelijer za glinu u vrtu Galerije Meštrović

- 11.00 – 12.30 sati, Meštrovićeva arhitektura – EDUKIDO Lego® radionica, vrt Galerije Meštrović

- 12.00 – 13.30 sati, Vodstvo za građanstvo u Galeriji Meštrović i Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu

Izložba 'Umjetnik kod Meštra', otvorenje u 10 sati, Atelijer za glinu u vrtu Galerije Meštrović

Na izložbi će prezentirati kiparske radove nastale kroz ciklus radionica 'Umjetnik kod Meštra'. Kroz osam specijaliziranih kiparskih radionica odrasle građane vodila je akademska kiparica Ljubica Dragojević Buble, učeći sudionike modeliranju, izradi keramoskulpture, bojanju engobama i keramici, izradi višedijelnih kalupa u gipsu te lijevanju gipsanog pozitiva malih plastika. Uz izložene radove bit će postavljen radni kutak gdje će svi posjetitelji biti u mogućnosti modelirati manje plastike u glini te na taj način iskusiti kiparske vještine. 

U programu sudjeluju autori radova, amaterski umjetnici, Iris Marinović, viša kustosica Muzeja Ivana Meštrovića, autorica programa, Ljubica Buble Dragojević, akademska kiparica, voditeljica programa.

Izložbu će otvoriti Ljubica Buble Dragojević.

Meštrovićeva arhitektura – EDUKIDO Lego® radionica, početak u 11 sati, vrt Galerije Meštrović

Meštrović je postigao dojam nadljudske i vanvremenske arhitekture koja izaziva divljenje te je stvorio umjetnički 'hram'. Cilj je ovoga programa naglasiti djeci da takva mjesta nisu svakodnevna ni na svakom mjestu kako bi djeca shvatila vrijednost kulturnog nasljeđa u Splitu.

Na radionici će djeca slagati sljedeće građevine: Meštrovićevu Crkvu Presvetog Otkupitelja u Otavicama te Galeriju Meštrović u Splitu. Sudionici će imati i priliku stvarati vlastite interpretacije navedenih djela pod vodstvom instruktora. Radionica se izvodi na način da sudionici slažu Crkvu Presvetog otkupitelja samostalno, a Galeriju Meštroviće u skupini do 5 djece prema slikovnom predlošku i pogledu na arhitekturu u vrtu.

Autorica/voditeljca programa: Iris Marinović, viša kustosica Muzeja Ivana Meštrovića te Ana Pelajić Tomasović (Lego® radionica)

Prijave je potrebno dostaviti na adresu: iris.marinovic@mestrovic.hr. Predviđeno je sudjelovanje 10 djece, a najbrže prijavljeni će osigurati svoje mjesto.

Vodstvo za građanstvo u Galeriji Meštrović i Meštrovićevim Crikvinama–Kaštilcu, početak u 11 sati, vrt Galerije Meštrović

Muzeji Ivana Meštrovića 18. svibnja na Međunarodni dan muzeja otvaraju vrata svim zainteresiranim građanima za stručno vodstvo s početkom u 12 sati u vrtu Galerije Meštrović. Okupljeni posjetitelji bit će u mogućnosti razgledati vrt Galerije Meštrović, umjetnine, arhitekturu i hortikulturu, stalni postav Galerije kao i Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac s crkvom sv. Križa. Ovo je prilika da svi oni koji su željeli, a nisu imali prigodu u Noći muzeja razgledati stalni postav Galerije isto učine sada uz stručno vodstvo. Naime, zbog velike retrospektivne izložbe koja se odvijala u Zagrebu od studenog 2023. do ožujka 2024. velik dio skulptura bio je nedostupan u Splitu, pa je njihov povratak u stalni postav motiv više da se posjetitelji uvjere zašto je retrospektivna izložba u Zagrebu održana povodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića izazvala veliki interes javnosti. Meštrović, umjetnički i intelektualni genij, u Splitu je ostavio važan umjetnički opus.

Na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja posjetitelji mogu besplatno sudjelovati u stručnom vodstvu za građanstvo bez prethodne najave.

Voditelj programa je Željan Kutlača.

Ukoliko bude veći broj zainteresiranih, vodstvo će biti održano u dvije grupe s početkom u 12 sati.

Vaša reakcija na temu