Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prva Facebook monodrama održat će se u Omišu

Prva Facebook monodrama održat će se u Omišu

Predstava 'Ja sam dama…' nastala je na osnovi aktivnosti autorice Meri Bauk na društvenim mrežama

Prvi put na kazališnim daskama uprizorit će se Facebook statusi, preciznije odigrat će se djelo prema objavama s društvene mreže. Zaslugom Centra za kulturu Omiš i kazališta 'Mali princ' u Ilirskom sjemeništu postavlja se Facebook monodrama 'Ja sam dama...', autorice Meri Bauk u režiji Petra Buljevića. Naslovnu ulogu u zahtjevnoj formi kao što je monodrama tumači dramska umjetnica Ivana Giove Župa, članica CZK - Gradskog teatra mladih.

Praizvedba je zakazana 31. svibnja u 20 sati, a prema interesu, izgledno je da to neće biti i jedina izvedba. Pronaći će se još termina u narednom periodu za prikazivanje .

Monodrama 'Ja sam dama…' nastala je na osnovi aktivnosti autorice Meri Bauk na društvenim mrežama, a njen duhoviti, životni i živopisni autobiografski zapisi s Facebook profila  izgradili su kostur priče za kazališni komad.

- Pregledavao sam društvene mreže i zapazio tekstove žene koja lijepo piše, s dozom sarkazma i crnog humora. Nisam razmišljao o tome kako bi to mogla biti prva Facebook monodrama, zanimala me samo tekstualna kvaliteta. Sadržaj je suvremen, govori na britki način o položaju žene iz svih uloga koje igra, od majke, supruge, radnice, a da pri tom mora imati alkemiju mjere što se tiče ranjivosti - pojasnio nam je Petar Buljević, redatelj i ravnatelj Centra za kulturu.

Autorica Meri Bauk, nastavlja, kroz svoje statuse o položaju suvremene žene i mjerljivoj količini nježnosti, ranjivosti i snazi, skida nemoralne maske koje kao imperativi određuju ljudski život.

- Ovo je monodrama o internetskim zapisima nikad odrađenih svađanja. S majkom, svijetom i samom sobom. Ako se ne možeš pobijediti, a ti se sam sebi smij. Otprilike tako… Još ako se tome budu smijali i drugi, tim bolje - najavila je autorica.

Monodrama, dodajmo, traje sat vremena, a redatelj vjeruje kako će se mnoge žene pronaći u ovom djelu koje se britko i bez uljepšavanja bavi pitanjima žene u suvremenom društvu.

Osim uprizorenja, Facebook statusi će se i ukoričiti. U knjizi će biti mnogo više od sadržaja monodrame, a promocija prvog djela Meri Bauk trebala bi se održati tijekom Omiškog kulturnog ljeta.

Vaša reakcija na temu