Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Putevima cara Dioklecijana: Legionari i gladijatori sutra na splitskim ulicama

Putevima cara Dioklecijana: Legionari i gladijatori sutra na splitskim ulicama

Manifestacija traje do nedjelje, a povezuje Split, Sinj i Solin, tri grada s lokalitetima iz antičkog razdoblja

'Putevima cara Dioklecijana' naziv je manifestacije koja se događa u sklopu Dana Dioklecijana i koja povezuje tri grada s lokalitetima iz antičkog razdoblja - Split, Sinj i Solin. Počinje u četvrtak i traje tri dana. 

Sudionici svečane povorke okupit će se oko 18.30 sati ispred crkve sv. Frane odakle će krenuti prema Podrumima. Pola sata nakon okupljanja povorka će krenuti ispred brončanih vrata, proći će Marmontovom ulicom do Peristila gdje će se u 20 sati prisutnima obratiti car i carica koji će tako i službeno otvoriti manifestaciju. Zabava će se nastaviti gladijatorskim borbama, a tradicionalna večera s Dioklecijanom i Priskom na rasporedu je u 21 sat u Podrumima.


Prije nego legionari dođu u Split u Sinju će obići Muzej i razmijeniti poklone s Alkarima, u petak će posjetiti Salonu, u subotu rimski vojni logor Tilurij gdje će nakon postrojavanja rimska centurija kočijama i konjanicima pratiti cara Dioklecijana do sela Jabuka, na predjelu Gaz. Tu će cara i legionare dočekati puk, glazba i plesačice. 

Dok bude trajalo događanje na Gazu, prezentirat će se svakodnevni život rimskog puka. Prisutni će moći vidjeti kakvim su se alatima i oružjem koristili, kakvu su odjeću i obuću nosili, što su jeli i kako su pripremali hranu. 

Manifestacija završava u nedjelju kada će se legionari i gladijatori ukrcati na brod za Italiju.

Vaša reakcija na temu