Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zračna cirkuska umjetnica stiže u Split: Večer kratkih formi uz Ilonu Jantti iz Finske!

Zračna cirkuska umjetnica stiže u Split: Večer kratkih formi uz Ilonu Jantti iz Finske!

U predstavi 'To Every Cloud' koristi tehniku zračnog užeta i tkanine

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 predstavlja prvu Večer kratkih formi 24. siječnja u 20 sati u amfiteatru Doma mladih sa cirkuskom umjetnicom Ilonom Jantti. Večer kratkih formi zamišljena je kao izvedbena večer kraćih suvremenih cirkuskih predstava u kojima umjetnici na inovativni način koriste postojeće cirkuske tehnike i rekvizite. Na prvoj ovakvoj večeri ugostit će Ilonu Jantti iz Finske, zračnu cirkusku umjetnicu koja istražuje nove zračne rekvizite, a među njima i tzv. chicken wire.

U predstavi 'To Every Cloud' Ilona koristi tehniku zračnog užeta i tkanine i primjenjuje ih na 'svakodnevnu' žicanu ogradu koju podiže u zrak. Ova izvedba podijeljena u triptih istražuje odnos tijela i materijala, mekanog i krutog objekta, tijela i žice i način na koji tijelo modificira žicu i žica modificira tijelo.

Ilona Jantti ima formalno cirkusko obrazovanje 'Circus Piloterna' u Stockholmu, a u 'Laban Centre' u Londonu diplomirala je suvremenu plesnu koreografiju. Surađivala je s nizom različitih umjetnika i kolektiva iz svijeta cirkusa, plesa i kazališta kao što su Shakespeare’s Globe, Royal Opera House, The Place and Darwin Centre u National History Museum u Engleskoj, Circo Aereo i Flow Productions u Finskoj, Cirkus Cirkör u Švedskoj, Cirkus Mlejn i Cirk La Putyka u Češkoj i La Tribu Performance u Panami.

Kao uvod u izvedbu 'To Every Cloud', domaći splitski umjetnici Dora Popić i Mišo Komenda izvest će svoje kraće istraživanje 'Zvuk i tijelo'.

Dora Popić cirkuska je umjetnica iz Splita i članica Kulturne alternative mladih Hram. Istražuje zračne cirkuske tehnike, a u ovom istraživanju bavi se zračnim krugom.

Mišo Komenda priznati je grafički dizajner i član benda RØLØ. O svom radu 'Zvuk i tijelo' kažu:

- Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj ni jedno ne postoji bez onog drugog.

Ulaznice se prodaju na ulazu po cijeni od 40 kuna, a moguća je rezervacija preko Facebook stranice kolektiva ROOM100 (inbox) ili na mail antonia.kuzmanic@gmail.com.

Vaša reakcija na temu