Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Siniša Vuković jednoglasno reizabran za predsjednika Društva hrvatskih književnika Split

Siniša Vuković jednoglasno reizabran za predsjednika Društva hrvatskih književnika Split

Trebamo najzad pokopati mrtve, završiti davno dobivene ratove i okrenuti se živima, naročito mladima

Na svoj drugi mandat predsjednika Društva hrvatskih književnika ogranak Split, jednoglasnom odlukom Izborne skupštine reizabran je pjesnik i esejist, glazbeni i književni kritičar Siniša Vuković. Peteročlano Predsjedništvo koje će predvoditi pored njega čine još proslavljeni naš alpinist, putopisac, televizijski snimatelj i scenarist Stipe Božić, nakladnik i knjižar Miro Radalj iz 'Verbuma', zatim vrlo agilni kulturni animator, novinar i humorist Mladen Vuković s Radio Splita i Arsen Mužić, pravnik i pjesnik.

Cilj rada Ogranka bit će dinamizirati aktivnosti na književnom i općekulturnom planu, oživjeti izdavačku djelatnost, proširiti i pomladiti članstvo, te ponuditi niz sadržaja u kontinentalnom i otočkom dijelu Dalmacije koji gravitira Splitu. Kako ističe Siniša Vuković, valja velike napore uložiti u demontažu duboke ideološke podijeljenosti društva općenito, pa tako i u Dalmaciji, jer splitski Ogranak DHK 'pokriva' čitavi prostor Splitsko-dalmatinske županije. Veliki cilj ovoga Vukovićevog mandata je pokrenuti 'Dane čakavskog jezika i književnosti', koji bi se održavali dva ili tri dana u veljači, a koji bi interdisciplinarnim istraživanjima i tumačenjima brinuli za očuvanje i popularnost lokalnih govora i pjesnika, živih i mrtvih, koji su tim govorima u svojim djelima podignuli nekovrsni spomenik.

- Nije nikakvo čudo što je Split izgubio utrku za titulu Europske prijestolnice kulture, znam to iz prve ruke, jer, uz ostalo, nikakav sadržaj koji je splitski Ogranak DHK ponudio Gradu Splitu nije izazvao ni zanimanje ni potporu. Nadam se da će nove i gradske i županijske vlasti u tom smjeru imati više sluha i afiniteta, jerbo trebamo najzad pokopati mrtve, završiti davno dobivene ratove i okrenuti se živima, naročito mladima i našoj djeci, te da se prestanemo ideološki dijeliti kad već nismo amebe, pa da se dijeljenjem umnožavamo, neka mi bude dopušteno pjesnički se izraziti - rekao nam je Siniša Vuković.

Vaša reakcija na temu