Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Darko Škrobonja Stigla prinova na Marjan i dobila ime po poznatom splitskom umjetniku

Stigla prinova na Marjan i dobila ime po poznatom splitskom umjetniku

Na prostor bivšeg zoološkog vrta stigla je prinova, magarica stara tek pet dana

Održan je već tradicionalan 'Dan tovara' u sklopu kojega je javnosti predstavljen suradnički projekt udruge 'Uzgon' i Prirodoslovnog muzeja Split  'Toward Europe'. Predstavljen je prototip prvog solarnog samara i odabrano je ime za prinovu u marjanskom krdu magaraca, staru tek pet dana.

- Kako u sklopu predstavljenog projekta umjetnici i magarci zajedno produciraju suvremenu umjetnost, želja nam je bila raskrstiti s tradicijom da se magarcima daju pogrdna imena, u skladu s tim prva dva marjanska tovara-umjetnika nose imena prema poznatim svjetskim umjetnicima Kazimir Maljevič i Marina Abramović. Želja nam je bila da novopridošla magarica nosi ime nekoga od splitskih umjetnika, te smo konsenzusom odlučili da se prinova zove Zlata Dumanić, u spomen na nedavno preminulog splitskog umjetnika Zlatana Dumanića - otkrio nam je Hrvoje Cokarić, predsjednik udruge 'Uzgon'.



Vaša reakcija na temu