Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Stipe Pletikosa sinoć u crkvi Svetog Križa pričao oduševljenim posjetiteljima o svom životu i vjeri

Stipe Pletikosa sinoć u crkvi Svetog Križa pričao oduševljenim posjetiteljima o svom životu i vjeri

Otac me učio kako živjeti, a nismo živjeli u nekom izobilju

Tribina Večer sa Stipom Pletikosom održala se sinoć u crkvi Sv. Križa. Crkva je bila puna do posljednjeg mjesta, bilo je tu i poznatih lica, a legendarni hrvatski vratar govorio je o svom životu, vjeri, djeci...  

Prvi put je bilo Pletikosi da se našao u ovakvoj ulozi, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li nastaviti sa sličnim večerima jer su reakcije okupljenih bile sjajne, a njegova priča zaista nadahnjuje.  

- Nedavno sam se vratio u Split i osjećam odgovornost da nešto vratim zajednici koja mi je toliko toga dala. Osim toga, želim pomoći najmlađima, probati im ukazati pravi put - započeo je Pletikosa svoju propovijed.


Nije stoga ni čudo što je upravo on bio ambasador i glavni sponzor malonogometnog turnira za djecu koji se proteklih dana održavao na igralištu u Vukovarskoj ulici.  Naime, pod nazivom 'Djeca pomažu djeci' mladi su odigrali turnir, a cilj je bio pomoći djeci slabijeg imovinskog stanja omogućiti radosne Uskrsne blagdane.  

Prisjetio se Pletikosa svog odrastanja i prvih dodira s nogometom i Hajdukom...  

- Bilo je to neko drugo vrijeme, drugačija mladost koju smo živjeli. Sjećam se tih dana kada bi šetao s ocem, pokazivao bi mi grad, vodio me svagdje. Između ostalog i na Hajduka. Moja prva utakmica je bila 1985. godine, Hajduk je igrao protiv Crvene zvezde, ubrzo sam i ja postao dio svega toga.  


Kroz njegove riječi spoznaje se kako je otac ostavio ogroman pečat u životu... 

- Učio me je kako živjeti, a nismo živjeli u nekom izobilju. U stančiću od 30-ak kvadrata skupila bi se cijela obitelj i rodbina, stan je je uvijek bio pun, a nikada tijesan. Mislim da to dovoljno govori - kazao je Pletikosa, pa nastavio:  

- Danas svojoj djeci pokušavam pronaći mjeru. Znam da im mogu omogućiti više nego što im je potrebno, ali isto tako znamo i supruga i ja da u tome leži velika zamka.  

Zajedno sa suprugom Angelom, Pletikosa je šest godina pokušavao dobiti dijete, ali u tome nisu uspjevali...  

- 2009. godine dogodila mi se tragedija kada mi je umro otac. Nedugo nakon toga, sjećam se baš kao da je jučer bilo, na Sv. Antu me nazvala supruga i kazala mi da je trudna. Bio je to znak da se približimo Bogu, jer on je taj koji nam pokazuje put.  

Danas Pletikosa ima četvero djece, dvije curice i dva dječaka, a u šali će reći kako radi malonogometnu momčad.   

- Dugo smo razmišljali o posvajanju djece. Nismo mogli dobiti svoju, a znamo kako je toj djeci potrebno strahovito puno ljubavi kako bi im zacijelile rane odbačenosti.   

Nije Pletikosa nikome uskratio zajedničku fotografiju, a župnik Don Mihael Jelavić zaista može biti zadovoljan kako je prošla večer u crkvi Sv. Križa. 

Vaša reakcija na temu