Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Sunčani cvit Mediterana: Bogati vikend-program i niz događaja u povodu Mediteranskog dana obale

Sunčani cvit Mediterana: Bogati vikend-program i niz događaja u povodu Mediteranskog dana obale

Najbogatiji dio vikend-programa održava se u Strossmayerovu perivoju (park Đardin)

Obilježavanje Mediteranskog dana obale koje je počelo 15. rujna u Muzeju grada Splita svečanim otvorenjem izložbe fotografija Stipe Suraća 'Legende Mediterana', nastavlja se tijekom vikenda brojnim događajima u Splitu i okolici u organizaciji niza udruga, institucija i njihovih partnera. Središnji skup u povodu proslave četrdesete godišnjice 'Centra za upravljanje obalom' (PAP/RAC), Mediteranskog akcijskog plana bit će održan u utorak, 25. rujna, na dan koji se u svijetu službeno slavi kao Mediteranski dan obale. 

Događaji koji prate ovogodišnji Mediteranski dan obale i službeno su smjestili Split u središte zbivanja i proslave u organizaciji Centra za upravljanje obalom – PAP/RAC, čiji je cilj djelovanje u novim izazovima koji su se pojavili u okolišu mediteranskih zemalja uslijed gospodarskog rasta i razvoja turizma. 

Najbogatiji dio vikend-programa održava se u Strossmayerovu perivoju (park Đardin), a počinje u subotu u 10:00 sati. Uz štandove svih sudionika koji će predstaviti svoje aktivnosti, posjetitelji će moći vidjeti izložbu 'Kulturni krajolici Kaštela 1960. - 2016.' u organizaciji Muzeja grada Kaštela. Autorica je muzejska savjetnica Sanja Acalija, a izložba se sastoji od fotografija velikog formata snimljenih iz zraka tijekom 1960-ih godina, video i audio snimki današnjih Kaštela uz pripovijedanje protagonista: dr.sc. Ive Babića, dr. sc. Tonča Burića, prof. Ivne Bućan, gosp. Milivoja Novaka i gosp. Ante Vuletina. Studenti s Katedre za urbanizam sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije predstavit će svoje radove na temu 'Kaštela 2100', dok će učenici iz Gimnazije Vladimir Nazor emitirati vijesti iz budućnosti, koji imaju fokus na prometu i javnom prostoru u obalnoj zoni Kaštela.

Za najmlađe, na kojima svijet očuvanja okoliša u budućnosti ostaje, predviđen je niz edukativnih radionica. Tako će članovi Udruge pomorskih aktivnosti Rostrum u subotu ujutro u Pomorskom muzeju održati radionicu pod nazivom 'Tajne hrvatskog podmorja', a u Đardinu će tijekom vikenda biti upriličene radionice Udruge Mala filozofija 'Anuška, sredozemna medvjedica' i 'Photo hunting', kviz 'Što znam o Mediteranu', kao i turnir 'Mediteran' (edukativna igra o moru i obalnom području). U Strossmayerovu parku bit će predstavljen i ReCan bicikl, Udruga Sunce u nedjelju s početkom u 16.00 sati organizira biciklijadu, a nakon dolaska na cilj slijedi biciklistička alka. Sunce će posjetitelje educirati i na temu otpada u moru.

Svoje aktivnosti, tematske projekte i publikacije na promotivnim štandovima predstavit će PAP/RAC, Hrvatski hidrografski institut, Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, RERA, Sveučilišni odjel za studije mora te Ekonomski i Pomorski fakultet, Institut Plavi svijet, Udruga Sunce i CEDRA.

U sklopu projekta Pomorsko je dobro!, koji provodi Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, na Narodnom trgu (Pjaca) bit će postavljena video instalacija mora (u nedjelju, 23. rujna, ponedjeljak, 24. i utorak 25. rujna u večernjim satima).

Sve prezentacije i radionice u Đardinu bit će održane i sutra, u nedjelju 23. rujna kao i tijekom utorka, 25. rujna u poslijepodnevnim satima u Strossmayerovu perivoju.

Detaljan program pogledajte na www.coastday.org

Vaša reakcija na temu