Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Super H.I.K. u Splitu: 'Ovo je puno više od igre, spajamo hrvatski sjever i jug'

Super H.I.K. u Splitu: 'Ovo je puno više od igre, spajamo hrvatski sjever i jug'

Gordan Radobolja i Mislav Gabrijel Mikša nam predstavljaju prvu konvenciju društvenih igara putujućeg karaktera

Ljude različitih profila i interesa, čvrsto su, u većem broju hrvatskih gradova, spojile - društvene igre. Odličnom primjeru suradnje moći će posvjedočiti i splitska publika na prvoj konvenciji društvenih igara putujućeg karaktera pod nazivom Super H.I.K., koja će svoju premijeru 'konvencije unutar konvencije' imati na ovogodišnjem FantaSTikonu, konvenciji fantastike, igre i znanstvene fantastike od 22. do 24. srpnja na splitskom FESB-u.

Super H.I.K. je prvi zajednički projekt nedavno osnovane splitske udruge F&ST, te zagrebačke udruge Igranje, koja je prva u Hrvatskoj krenula s promocijom društvenih igara. 

- Organizacija Super H.I.K.-a ima puno dublje značenje nego što se običnom građaninu može možda činiti na prvi pogled. To je prije svega društveno povezivanje dvije zajednice, kulturno povezivanje dva najveća grada u Hrvatskoj, povezivanja sjevera i juga naše prelijepe zemlje, rušenje barijera između udaljenosti i različitih mentaliteta - ističe Mislav Gabrijel Mikša, voditelj ljudskih resursa zagrebačke udruge Igranje. 

U Splitu se organizacije Super H.I.K.-a prihvatio Gordan Radobolja, član izvršnog odbora udruge F&ST, koji ističe važnost suradnje i povezivanja udruga i organizacija koje promiču kulturu igranja društvenih igara diljem Hrvatske, čiji se broj, zahvaljujući popularnim događanjima poput Dana društvenih igara i tjednih okupljanja igrača, konstantno povećava.

- U Hrvatskoj već postoji dosta 'usidrenih' konvencija na temu fantastike, SF-a i srodnih polja koje obično u programu imaju i igraonicu. Ideja Super H.I.K.-a je da u organizaciji sudjeluje što više udruga posvećenih kulturi igranja, pa je logično da svaka od tih udruga dobije priliku i ugostiti konvenciju. Promjenom mjesta održavanja, kao i glavnog organizatora, dobiva se na atraktivnosti i dinamičnosti konvencije, obuhvaća šira skupina ljudi te daje više prostora za nove ideje - smatra on.

Radobolja ističe da program Super H.I.K.-a uključuje nagradne turnire, prezentacije zanimljivih igara, ali i daje priliku domaćim autorima igara da predstave svoje uratke i dobiju povratnu informaciju upravo od ciljane publike. 

- Iako će se prva konvencija održati u Splitu, dobar dio volontera koji će aktivno sudjelovati u njenom programu dolazi iz Zagreba. Cilj je da s vremenom u organizaciju budu uključeni članovi što više udruga iz Hrvatske, a u budućnosti se nadamo i stranim gostima. Kada se u obzir uzme promjenjivo mjesto održavanja konvencije, mislim da možemo zaključiti kako se radi o jedinstvenom projektu u nas - kaže Radobolja, i dodaje: 

- Moramo se zahvaliti za sada jedinom sponzoru Czech Games Edition. Radi se o relativno novim izdavačima društvenih igara koji su u proteklih par godina izbacili nekoliko odličnih igara među kojima treba istaknuti fantastičnu igru Codenames koja je u vrlo kratkom roku postala svjetski hit, a brzo se širi čak i kod nas. CGE su nam donirali nekoliko igara koje ćemo prezentirati na konvenciji, a neke od njih će završiti i kao nagrade za pobjednike turnira u Codenames.

Podsjetimo, Splićani priliku da sudjeluju u turniru igre Codenames imaju već u ponedjeljak, 11. srpnja, u sklopu događaja kojim će biti predstavljen program FantaSTikona.

Vaša reakcija na temu