Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Svjetski dan glazbe u Splitu: Večeras će se svirati na sedam gradskih lokacija!

Svjetski dan glazbe u Splitu: Večeras će se svirati na sedam gradskih lokacija!

Održat će se besplatni koncerti raznih žanrova: klasike, klapske pjesme, šansone, rocka do elektronske glazbe

Svjetski dan glazbe se i ove godine slavi u Splitu. Već osam godina za redom glazba kao zvonka radost odzvanja gradskim ulicama i trgovima prvi dan ljeta, 21. lipnja. Večeras će tako na sedam lokacija ljubitelji dobrog ritma moći uživati besplatno u koncertima različitih žanrova, od klasike, klapske pjesme, šansone, rocka do, ove godine prvi put, elektronske glazbe.

Organizatoru HGU Split se pridružila i Prokultura Split u suradnji s Francuskim institutom i Muzejima Ivana Meštrovića. Na prekrasnoj pozornici Galerije Meštrović od 18.30 sati zapjevat će tako dvije dame, u sklopu ciklusa Umjetnost bez granica, mlada francuska zvijezda suvremene šansone Pomme i posebna Ana Opačak, ujedno voditeljica Kluba prijatelja šansone. Predsjednica Prokulture Split Nansi Ivanišević će na koncertu biti i u svojstvu osobne izaslanice hrvatske predsjednice u Međunarodnoj organizaciji frankofonije. U glazbi će uživati i francuski veleposlanik u Hrvatskoj, Philippe Meunier

Zlatna vrata su od 18 sati predviđena za mandolinski orkestar Sanctus Domnio, ženski vokalni sastav Rusula. 

Da će i ovaj put biti jedinstveni događaj na Pjaci pobrinut će se Gradska limena glazba Livno te Gradski harmonikaški orkestar HKUD Dinara - Livno s početkom u 18.30 sati

Kutak Marmontove i Rive rezerviran je za  još jednu dobitnu kombinaciju, rock pet bendova od 19 sati, Afterfire, Poludi, Cima bend, rock band Coveri i Pink Panther. 

Na Voćnom trgu će se standardno pjevati svjetski evergreeni u izvedbi eminentnih glazbenika, Trio Spin, Duo Regine, Duo Acoustic, Project band i Flores acoustic.

Romantike neće nedostajati na Peristilu uz duo Sandra&Tino od 20.30.

Kao poseban novitet izdvojimo DJ program splitske scene na vrhu Marmontove ulice od 19 sati.

Svoja umijeća kao zagrijavanje ususret Ultri poklonit će Wadrez, Josip Wolf, Joksimus, Marul i LooksLux.

Još jednom se splitski HGU pobrinuo za vrhunski doživljaj Splićanima i brojnim turistima u čast glazbe na prvi dan ljeta koji se obilježava diljem svijeta.

- Svjetski dan glazbe je idealna uvertira svih glazbenih zbivanja u Splitu tijekom turističke sezone. Split i Dalmacija, s obzirom na to da su centri hrvatskog  turizma, trebaju obilježiti 21. lipanj, prvi dan ljeta za najavu svih glazbenih i  kulturnih zbivanja tijekom turističke sezone - kaže tajnica HGU Split Ivana Gutović Čičo.

HGU Split je sve ove godine uspio ustrajati na opstanku  projekta kojim se prvi dan ljeta kroz niz koncerata pretvori u 'raniju' vremensku granicu početka špice turističke sezone, a ne 10. srpnja  kada su do prije nekoliko godina počinjali ljetni programi po gradu.

To je, dodaje Gutović, i glazbenicima produžilo sezonu te povećalo broj ljetnih nastupa.

Manifestacija je to, naglašava, koja uvelike ovisi o energiji brojnih glazbenika volontera  koji daju sve od sebe kako bi ovaj izniman dan obilovao spontanošću i veseljem.

HGU Split kao krovna strukovna udruga glazbenika  izvođača želi ovom manifestacijom angažirati što veći broj svojih članova te preko njih animirati sve ljude koji se bave glazbom da slobodno prezentiraju svoj glazbeni izričaj s obzirom na to da neki od njih teško nalaze svoje mjesto pod glazbenim nebom.

- Želja je prezentirati šarenu lepezu talentiranih, mahom mladih ljudi koji se glazbom ne bave iz isključivo komercijalnih pobuda te na  taj način HGU Split nastoji  proširiti  glazbene vidike i otvara put prirodnoj selekciji između kvalitetne glazbe i glazbenog šunda - ističe Gutović.

Valja reći kako je splitska proslava Svjetskog dana glazbe uvela Hrvatsku u svjetski lanac država koji na sličan način ukazuju na važnost glazbe u svakodnevnom životu. Na taj su način otvoreni promotivni kanali 'Fete de la musique' i podloga za međunarodnu razmjenu glazbene ponude što se i ove godine pokazalo kao dobitna kombinacija.

- Glazba je oduvijek uz čovjeka i u čovjeku. Pokreće njegov duh i tijelo. Razveseli nas i raspleše, ponekad zamisli, a i rasplače. Čovjek i glazba su povezani emocijom i instinktom, i kad se proizvodi i kad se konzumira. Iz glazbe su harmonija, ritam i melodija prešli u sve sfere ljudskog bitka. Hvala čaroliji što nam život čini ljepšim - završila je poetično najavu organizatorica.

Program, podsjetimo, počinje već od 18.30 sati i trajat će do ponoć. Glazba će utihnuti od 20 do 22 sata, kako bi navijači ispratili utakmicu reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Nakon utakmice, nastavlja se do kraja večeri u ritmu Svjetskog dana glazbe.

Vaša reakcija na temu