Foto: Joško Šupić SJAJAN KONCERT Tereza Kesovija: Split je u mom srcu dublje od Dubrovnika

SJAJAN KONCERT Tereza Kesovija: Split je u mom srcu dublje od Dubrovnika

Jesam li zaslužila da mi se govori: 'Goni se, izdajice?' Ej, ja izdajica?!

Tereza Kesovija je sinoćnji emotivan koncert nazvan 'To sam ja' u punom splitskom teatru zaključila prisjetivši se slučaja od prije pet godina na Poljudu koji je očito još boli. Izviždana je tada na koncertu 'Hajduk i prijatelji Vinku Coci' organiziranom pred utakmicu 'bijelih', splitski navijači zamjerili su joj nastup u Beogradu.

- Jesam li zaslužila da mi se govori 'Goni se, izdajice?' Ej, ja izdajica?! - rekla je Tereza s pozornice HNK Split nakon dva i pol sata pjesme i priče.

- To nije Split - uzvratio je netko iz publike.

- Znam da to nije Split - odgovorila je Tereza, pa kazala:

- Volim svoj Dubrovnik, jasno. Ali Split je u mom srcu dublje od Dubrovnika!

Tijekom emotivnog nastupa splitskoj je publici 'otkrila tajnu' da 3. listopada slavi 80. rođendan.

- To su ogromne godine - rekla je smireno glazbena diva koja će uskoro zakoračiti u deveto desetljeće, pa onda na oduševljenje cijele dvorane dodala s puno energije:

- Ogromne godine. Koje ja ne priznajem!

Konavoka je s pozornice kazala i da HRT snima film o njoj, zbog čega su bili u Parizu, a doći će s kamerama i u Split koji je obilježio njenu karijeru. U 'ispovijedi' splitskoj publici je rekla da joj je brat, a ne roditelji, zaslužan što se bavi umjetnošću, ali i da i danas žali što nije bila pastirica na konavoskim poljima.

- Žao mi je što život nisam posvetila životinjama. Bog se prevario kada je životinje nazvao životinjama, a ljude ljudima.

'S ponosom, tugom, nostalgijom i srećom' sjetila se i Arsena Dedića, koji je Teru zvao 'malom' iako su isto godište.

- Bili smo siromašni kao crkveni mišići, on iz Šibenika, ja iz malog Dubrovnika, provincijalci koji su znali samo da žele svirati, žele se baviti glazbom, to je bio naš život - rekla je Tereza i ispričala kako su dijelili jedan pulover, za kojega nisu ni znali čiji je, ali i nešto značajnije:

- Naši roditelji u bili siromašni, uzgajali su prasce. Kada su prodali te prasce moji su kupili meni flautu, a njegovi kada su ih prodali, kupili su njemu flautu. Tako su nas spojili i ti prasci. Ali autentične svinje sretali smo kasnije - kazala je Tereza.

Kažimo da se tijekom ovog obilježavanja 60 godina Terezine karijere, kojega je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić nazvala najboljim završetkom fešte Svetog Duje, publika imala potrebu nekoliko puta dignuti sa sjedalica i ispratiti Dubrovčanku burnim pljeskom. Pogotovo je emotivno bilo kada su se pjevale: 'Nono, dobri moj Nono', 'Nima Splita do Splita', 'Prijatelji stari, gdje ste?', 'Moja posljednja i prva ljubavi', 'Zapjevajmo prijatelji'...

Glazbena diva je otkrila da je dugo sanjala nastup u HNK Split i napokon ga na Majčin dan dosanjala, te je obećala publici da će se vidjeti opet. Posebno se zbog ovog događaja zahvalila Ivici Bubalu, za kojeg je rekla da Split treba biti sretan što ima takvog čovjeka.

Treba još spomenuti i četiri izvrsna glazbenika predvođena Joškom Banovom, koji su bili s njom na pozornici, kao i moderatora Gorana Pelaića koji je u pauzi odlično zabavljao publiku, ali i vrlo ozbiljno poručio da moramo biti ponosni što imamo umjetnicu poput Tereze Kesovije.

Dio sredstava od koncerta, dodajmo, ide udruzi Srce, čija se predsjednica Dajana Škrobica biranim riječima obratila velikoj glazbenici.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare