Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tko je bio Baćo iz Velog mista?

Tko je bio Baćo iz Velog mista?

Povodom prikazivanja serije Miljenka Smoje i Joakima Marušića donosimo tekst o Anti Ružiću, objavljen u knjizi 'Povijest športa u Splitu 1918. - 1941.', autora Duška Marovića i Mihovila Radje

U Splitu je 1. srpnja 1882. godine rođen Ante Ružić - Baćo, svojevremeno poznati splitski trkač-maratonac, ali i osobenjak.

Bio je poznat po svom čestom dugoprugaškom trčanju, koje je trajalo satima, bilo ulicama Splita ili na relacijama od Splita do Solina, Klisa, Sinja, Trogira, Dugog Rata i Omiša ili od Drniša do Knina i sličnim odredištima. Svojim osebujnim trčanjem posebno je svakog 7. svibnja upotpunjavao proslavu Sv. Dujma (Sudamju) zaštitnika grada Splita.

Počeo je trčati kao 23-godišnjak 1905. godine na proslavi Sudamje i to je redovito radio do početka tridesetih godina 20. stoljeća.

Posebno je bio poznat što se utrkivao s uskotračnom željeznicom na relaciji Split - Sinj, poznatoj po nazivu 'Rera'.

Značajan datum je 27. rujna 1908. godine kada je dionicu Split - Klis pretrčao za 15 minuta brže od 'Rere', o čemu je dobio potvrdu željezničke stanice Klis i načelnika Klisa.

Dolazio je (pretrčao) i u Sinj prije 'Rere'. Po njemu su sve Splićane koji su trčali nazivali Baćo. Utrkivao se i s konjem, i pobjeđivao.

Poznato je da je u svoje trke uključivao i svog malodobnog sina Izidora, koji je kao devetogodišnjak-desetogodišnjak s ocem trčao splitskom Rivom ili do Žrnovnice, a znali su svoje trkačke sposobnosti pokazivati i u Zagrebu.

Bio je zapamćen kao propagator i zagovarač rekreativnog trčanja te je svojim posebnim pristupom tom vidu športa dokazivao osobnu volju, srčanost i izdržljivost, istovremeno ukazujući na mogućnost da se prevladaju neka, tada neshvatljiva, ljudska dostignuća. Govorili su da ima 'dupla pluća i junačko srce'.

Osim trčanja zanimalo ga je i uređivanje humorističnih listova, koji su dvadesetih godina 20. stoljeća izlazili u Splitu pod imenom: Kalamita, Kukumar, Lavandera, Luce Kusa, Marun, Palombaro, Rešeto, Rombizon, Šajeta, Škovacin, Šupljača, Zvončić, itd...

Zbog nekih provokativnih napisa u tim šaljivim novinama odležao je neko vrijeme i u zatvoru.

Vaša reakcija na temu