Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tony Cetinski: Oliver je za mene religija u glazbi, njegove pjesme će se i za 300 godina slušati kao i Mozartova i Beethovenova djela

Tony Cetinski: Oliver je za mene religija u glazbi, njegove pjesme će se i za 300 godina slušati kao i Mozartova i Beethovenova djela

U popularnom splitskom klubu Central nastupa 23. studenog, a ostalo je još malo karata u prodaji

Nakon više od dvije godine Tony Cetinski ponovno je u Splitu. Nezaboravni glazbeni show održat će se u petak, 23. studenog, u popularnom splitskom klubu Central. Trideset godina karijere obilježene bezbrojnim hitovima, bolje rečeno evergreenovima, obilježit će vrhunsku koncertnu večer u Centralu. Pjevač nam je otkrio što očekuje splitsku publiku, ali i kada je posljednji put bio u Gradu podno Marjana.

- Zadnji put sam u Splitu bio na Oliverovom ispraćaju. Takav ispraćaj, za nikoga se nikada više neće ponoviti. Tako nešto je zaslužio samo Oliver.

Nakon dvije godine od spektakularnog koncerta u Spaladium Areni ponovno nastupate u Splitu...

- Imao sam osjećaj da je više vremena prošlo, valjda od te silne želje da se ponovo sretnem sa svojom publikom u Splitu. Naša zajednička druženja, ma koliko trajala, bez podilaženje publici, stvarno su posebni trenutci. Atmosfera koja se stvori, nekako posebno djeluje na mene, i istodobno je ogroman motiv da na svakom novom nastupu budeš još bolji, jer ti ljudi su to zaslužili.

Ovoga puta u Central the Clubu. Zašto ste se baš odlučili za Central?

- Planiramo mi opet raditi Spaladium, ali eto odlučio sam se malo i klupski doći i zabaviti se. Central mi se činio jako cool kao klub, a i pristup im je profesionalan pa očekujem da će ispuniti sve naše tehničke uvjete. S druge strane i klupski prostori imaju svoje prednosti, jer se stvara, neka prisnija 'intimnija' atmosfera, poseban je to osjećaj.

Stižete li u Split ranije? Imate li neke rituale kada dođete tu? Kava na Rivi?...

- Ili kava ili dobra spiza u nekoj dobroj konobi je nekakav običaj da. Gdje god nastupam, pa tako i u Splitu, volim doći malo ranije, naravno, koliko obaveze dopuštaju. Volim vidjeti drage ljude, kako se kaže popiti kavu s njima, podružiti se, ili jednostavno u miru prošetati gradom.

Što ste pripremili za splitsku publiku?

- Dobru energiju i odličnu svirku. Moram priznati da mi ova postava benda zvuči najbolje do sada. Sve je nekako akustičnije, gdje moj vokal bolje dolazi do izražaja. Uz pomoć cijele ekipe, našli smo mislim, savršenu mjeru, a reakcije publike to potvrđuju.

Hoće li na splitskom koncertu biti gostiju, posvećenih pjesama...?

- Naravno. Marko Kutlić i David Temelkov nam dolaze u goste ovaj put. To su iznimni mladi pjevači koje je publika već prepoznala. Meni je zadovoljstvo, koliko mogu, na neki način, im otvoriti sva vrata scene. Meni su kolege pomogle u mojim počecima, među njima ponajviše Oliver, tako da je moja dužnost, u skladu s mogućnostima, pomoći mladima čije vrijeme dolazi. To je nešto što me ispunjuje posebnim zadovoljstvom.

Slavite 30 godina karijere. Koje su pjesme pod 'must have' na vašem repertoaru svih ovih godina?

- Potrudit ćemo se da svi budu zadovoljni i da što više pjesama odsviramo pred Splitskom publikom. Teško je izdvojiti 'must have' pjesme. Sve su na neki način posebne, sa svojom pričom. Postoji naravno koncertni repertoar koji se isprofilirao sve ove godine, ali bend i ja uvijek za vrijeme nastupa osluškujemo želje publike, jer oni su najrelevantniji.

Koji Vam je omiljeni trenutak karijere?

- Jako teško pitanje. Ima ih više. Teško ih je izdvojiti, jer od nastupa na Eurosongu, preko brojnih nagrada, dijeljenja pozornica s glazbenim velikanima José Carrerasom, Michaelom Boltonom, Montserrat Caballé, Placidom Domingom, i imati čast dijeliti pozornicu i udisati zrak u vremenu djelovanja i života s Oliverom i s mojim bratom, nikad prežaljenim Toše Proeskim, sve su to iznimni trenuci, koje ću pamtiti do kraja života. Da mi se ništa više ne dogodi, mogu reći, kako sam ostvario sve ono o čemu sam sanjao, pa i više.

Što Vas je tako dugo održalo na sceni- šarm, izgled, ugled, glas, pjesme?

- Izgled? ha,ha, pa vi se šalite. To mi nikada nije bio adut. Mislim da su pjesme, ali i činjenica da nikada nisam glumio nešto što nisam. Uvijek sam bio isti, koliko god me ponekad moglo koštati. Nekako je publika i za moje loše momente imala razumijevanja, pa čak mi i čuvala leđa. Trideset godina braka sa svojom publikom nije malo. I u dobru i u zlu. I na tome sam neopisivo zahvalan.

Sjećate li se svog prvog nastupa u Splitu?

- Splitski festival kada sam nastupao sa svojom prvom autorskom pjesmom i osvojio drugo mjesto po glasovima publike. Pjesma se zove 'Ti samo ti', a Dino Dvornik je s 'Ništa kontra Splita', bio prvi. Bio sam jako sretan i ponosan. To je jedan od trenutaka koji te prati i s posebnim osjećajima ga se sjećaš.

S kim se od dalmatinskih kolega i privatno družite?

- Družio sam se nekada s mnogima. Nekih više nema, a neki kao da su nestali. Uvijek mi je lijepo sresti Marijana Bana, Lukyja, Giuliana, Tedija, ali najviše sam se družio sa Zoricom Kondžom i Joškom Banovom, ekipom s Postira kod Kilija. Sve ih i ovim putem pozdravljam.

Ovoga ljeta napustio nas je legendarni Oliver. Oprostili ste se od njega dirljivom porukom... Što je Vama predstavljao Oliver?

- Oliver je za mene religija u glazbi, njemu se vjeruje. Nevjerojatno je to koliko je njegov glas životan kad ga slušam. Imam osjećaj kao da je još tu. Nevjerojatno zapravo. Oliverove pjesme će se i za 300 godina slušati baš kao i Mozart, Beethoven i ostali klasičari.

Sjećate li se trenutka kada ste s njim radili na pjesmi 'Morski vuk'?

- Naravno. Sjećam se svake minute provedene s njim. Bio je jedinstven. Ne samo kao glazbenik, već prvenstveno kao čovjek. Njegovo bogato životno iskustvo i volja da ga dijeli sa svima nama, je nešto što se nije doživljavalo često.

Kojeg će te se njegovog savjeta rado sjećati?

- Cetina, tako me zvao, aj pivaj, nemoj pizdit i filozofirati. Ti imaš gučak za pivanje, a ne za eksperimentiranja neka s Drum and base ili Tehno glazbom. To je bilo 2000. godine kad sam povodom ulaska u novi Milenij želio sebi priuštiti jedan malo alternativniji i potpuno drugačiji album. Bio je to album TRIPTONYC!!

Odlazite li na koncerte svojih kolega? Idući mjesec Mišo Kovač će održati koncert u Spaladium Areni, planirate li doći?

- Miši želim prvenstveno zdravlja, a ja bih naravno došao kad bih imao slobodno taj dan. Postoji nažalost razlika između želja i mogućnosti. I vama, i meni, posao određuje raspored. Toliko je događaja, mjesta, ljudi, koje bi želio posjetiti, pogledati, ali jednostavno ne stižem sve.

Jeste li još uvijek ustrajni u eliminaciji cigareta?

- Vidjet ćemo. Za sada se dobro držim, ali znam da se opet lako vratiti na staro. Već sam ranije prestajao pušiti. Nisam pušio četiri godine i eto me opet. Definitivno bi se želio riješiti cigareta i nadam se da ću ovoga puta uspjeti.

Čak ste na društvenim mrežama najavili kraj...

- Istina. Kako sam se uspio riješiti nekih drugih slabosti, mislim da ću i to pušenje napokon riješiti.

Hoće li za vam biti radna Nova godina?

- Da na Stradunu u Dubrovniku sviramo za doček Nove 2019.. u društvu moje drage kolegice i prijateljice Nine Badrić. Nadam se kako ćemo se svi skupa odlično zabaviti, i da će nam vrijeme biti naklonjeno.

Što Vas očekuje u 2019.?

- Da završim u splitskom stilu : Jema puno lipi stvari, ma nesmin kazat.
 

Vaša reakcija na temu