Trstenik je dobio drugačije mreže, koje skreću pažnju na zapuštena igrališta

Trstenik je dobio drugačije mreže, koje skreću pažnju na zapuštena igrališta

Intervenciju je realizirao kolektiv New Craft Artists in Action iz Bostona, u suradnji s društvom Queer Sport Split

Ovog tjedna igralište na Trsteniku umjetničkom intervencijom dobilo je neuobičajenu sportsku opremu koja izaziva na novi i drugačiji sportski doživljaj te skreće pažnju na zapuštena sportska igrališta u gradu i poziva na njihovu obnovu kroz korištenje. Intervenciju je realizirao kolektiv New Craft Artists in Action iz Bostona, u suradnji s društvom Queer Sport Split u sklopu projekta Mreže 2017. 

Međunarodni umjetnički kolektiv New Craft Artists in Action sa sjedištem u Bostonu, na poziv društva Queer Sport Split početkom kolovoza gostovao je u Splitu u sklopu projekta Mreže 2017. Kolektiv NCAA u Splitu su zastupale njegova osnivačica Maria Molteni te Melanie Bernier, a u realizaciji programa pridružio im se tim iz društva QSS. Kroz niz radionica sa lokalnom zajednicom kolektiv je izradio neuobičajenu  opremu za napuštena sportska igrališta po gradu. Tako je umjetničkom intervencijom ovog tjedna zapušteno igralište na Trsteniku (k.č. Br. 7864/27) dobilo nove koševe za košarku te je jedna branka dobila novu mrežu. Ova drugačija urbana oprema izrađena je u tehnikama pletenja, kukičanja i vezivanja čvorova, a korišteni su nautički i ribarski materijali u kombinaciji s različitim koncima. 

Sam odabir igrališta nije slučajan. Osim što je potpuno zapušteno i obraslo biljem, ovo igralište bilo je mjesto protestnih okupljanja građana nezadovoljnih zadnjim pokušajem izmjena i dopuna GUP-a grada Splita. Na igralištu se i danas mogu pročitati poruke kao što su R1 (oznaka za sportsko-rekreacijsku namjenu prostora u GUP-u), Glup GUP, Hoćemo igrališta, a ne novu zgradu i sl. 

Ove neobične mreže nastale u suradnji kolektiva NCAA i društva QSS novim bojama i oblicima skreću pozornost građana i građanki te gradske uprave na zapuštena sportska igrališta, kolektivnim ručnim radom uloženim u njihov nastanak komuniciraju potrebu zajednice za prostorima druženja i rekreacije, a svojim inovativnim pristupom problematici otvaraju nove poglede na sport, rekreaciju i javni prostor grada. 

New Craft Artists in Action i Queer Sport Split ovom simboličkom intervencijom u prostor igrališta na Trstenik pozivaju sve građane i građanke grada, posebno mlade koji ovih dana slave Međunarodni dan mladih, da se sa svojim loptama spuste na igralište i okušaju se u novom i drugačijem sportskom izazovu, te ožive zapušteni prostor i preuzmu brigu o njemu. 

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita. 


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare