Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HFS TUŽNA VIJEST Preminula filmologinja Janica Tomić, kći poznatog hvarskog vinara

TUŽNA VIJEST Preminula filmologinja Janica Tomić, kći poznatog hvarskog vinara

Smrt ju je prekinula u pripremi prve knjige

Hrvatski filmski savez objavio je tužnu vijest. U 44. godini života preminula je njihova članica Janica Tomić. Janica je bila kći poznatog hvarskog vinara Andre Tomića.

'U jeku grafičkih priprema njezine prve filmološke knjige, Hrvatski filmski savez kao izdavača, filmske kritičare i filmologe te kolege iz akademske zajednice kojoj je pripadala, zatekla je i beskrajno rastužila vijest da je u 44. godini života iznenada preminula filmologinja Janica Tomić.

Rođena Karlovčanka, podrijetlom i osjećajem pripadnosti Hvaranka/Jelšanka s diplomom komparativne književnosti i anglistike te doktoratom iz filmskih studija, na razne se načine bila integrirala u filmsku zajednicu, prije svega sljedeći intelektualnu znatiželju širokih obzora, uže fokusiranu na nijemi, a poglavito skandinavski film kao važnu sastavnicu europske kinematografije. 

'Zlatnom' dobu (nijemog) švedskoga filma, Bergmanu i njegovu potomstvu posvećivala se u svojim predavanjima na odsjeku skandinavistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je donedavno radila kao docentica. Suradnju s HFS-om započela je prije desetak godina kao predavačica na seminarskim programima Škole medijske kulture 'Ante Peterlić', a proteklih svibanjskih dana prerano završila kao vrijedna autorica, svojom prvom autorskom knjigom Žive slike/Levande bilder: prilozi povijesti švedskoga filma, koja bi uskoro trebala izaći iz tiska.

Hrvatski filmski savez izražava duboku sućut Janičinoj obitelji te svima koji su s njom bili bliski i cijenili njezin rad kao dragocjen prinos proučavanju filma i povijesti europske kinematografije', poručili su iz saveza.

Vaša reakcija na temu