Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Trpimir Jurkić: Kroz jedanaest Uvodićevih novela pokušat ćemo dozvati istinu jednoga grada

Trpimir Jurkić: Kroz jedanaest Uvodićevih novela pokušat ćemo dozvati istinu jednoga grada

Nećemo pokušati progovoriti jezikom pučkog teatra, graditi kulise našoj nostalgiji kao alibiju za vlastito odustajanje

Drama 'Ol' smo za jedan dan' Marka Uvodića u režiji i adaptaciji Trpimira Jurkića premijerno će se izvesti u petak u splitskom HNK.

Neposredan povod predstavi, kako je rečeno, je 140. obljetnica rođenja i 70 godina od smrti splitskog autora koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što zovemo duh grada.

Trpimir Jurkić o razlozima za predstavu, kao i načinu na koji su autori pristupili bogatoj literarnoj ostavštini je kazao da se predstava neće baviti recikliranjem njegovog vremena, ali ni onih predstava koje su baština ovog kazališta.

- Nećemo pokušati progovoriti jezikom pučkog teatra, graditi kulise našoj nostalgiji kao alibiju za vlastito odustajanje. Pokušat ćemo u formi pričanja priča, kroz jedanaest Uvodićevih novela, fragmenatima istrgnutim s crte vremena, kroz krhotine lica i događaja dozvati istinu jednoga grada - naveo je Jurkić koji je zaslužan i za stihove.

U predstavi igraju Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco, Trpimir Jurkić i Domagoj Mijić.

Čast svim iskusnim glumcima, ali najoriginalniji poziv za predstavu je poslao mladi Radoja.

- Ja sam odgojen i rođen u Radunici i znan da bi nas uvatilo  razbijanje prozora i slične spačke, a mi smo mislili da smo mi to smislili. Starije generacije su to radile, mi smo samo preuzele zanat - nasmijavao je Radoja.

Primijetio je kako se zapravo u svega sto godina Radunici dogodio preokret iz siromaštva u bogatstvo, odnosno konobe su ustupile mjesto apartmanima.

- Mi se Splićani volimo busati u prsa odakle smo, ali ostali smo samo na toj galami, ljudi iz Uvodićevog teksta su imali više muda od nas - ustvrdio je Radoja i pozvao publiku da dođu vidjetu kako jest naš grad poseban i koliko su naši stari bili luđi od nas.

Dodajmo da je Šnježana Sinovčić Šiškov navela kako Uvodić ljubi korijen svoj, ali bez patetike u ocrtavanju ljepota.

Da je ova predstava potpuno drukčija od svega što se imalo priliku vidjeti uvjerenja je intendant Goran Golovko.

Autorski tim, spomenimo, osim Jurkića čine još i Golovko kao suradnik režije, autorica glazbe Nela Bujas Luketić, kostimograf Mladen Radovniković, te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Željko Mravak.

Vaša reakcija na temu