Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Dirljivi trenuci na Arsenovu feralu: 'Pitao me hoću li biti intelektualac ili tuka, to je bilo ključno u mojim formativnim godinama'

VIDEO Dirljivi trenuci na Arsenovu feralu: 'Pitao me hoću li biti intelektualac ili tuka, to je bilo ključno u mojim formativnim godinama'

Donosimo dašak ozračja glazbeno-poetske večeri u Hvaru, posvećene šibenskom velikanu

Djelić enormnog opusa pisane riječi i glazbenog materijala velikog Arsena Dedića šibensko Hrvatsko narodno kazalište već pet sezona oživljava na pozornicama diljem Hrvatske u obliku glazbeno-poetskih večeri naziva 'Arsenov feral', nastalog po ideji ravnatelja Jakova Bilića. Jednu od najposebnijih izvedbi, kako tvrde oni koji su u njoj sudjelovali, priredio je u petak navečer u najstarijem javnom kazalištu u Europi - u Hvaru. 

Glumcima HNK-a Šibenik i glazbenicima - Jakovu Biliću, Oriani Kunčić, Ani Perković, Nataši Cvitan, Anti Stošiću i Šimi Buhi - ovog se puta na višestoljetnoj pozornici glazbena legenda, Šibenčanin i veliki prijatelj Arsena Dedića Ivo Pattiera

'Sveti Ante, kakvu nam je dotu ostavio - ljepotu od poezije, kantautorstva, filmske i kazališne glazbe, slikarstva... Trebamo se svi pokloniti velikom, velikom, velikom Arsenu', kazao je Pattiera, ne krijući emocije, pred našom kamerom. 

Sentimentalna je bila i glumica Oriana Kunčić. Istaknula je kako je kompletnom timu 'Arsenov feral' jedinstven, no kako ih je sve ove večeri nešto 'posebno nosilo'. 

'Svaki njegov stih predstavlja okuse, boje, mirise mog djetinjstva kao i moje, odnosno njegove ulice. Često s Amarcordom uspoređujem dijapazon likova uz koje smo odrasli - ne zna se tko je bio luđi i iskreniji; bio je to najljepši Šibenik. U svakom mi se stihu ovog puta vratio taj miris Šibenika i Dalmacije, i to baš na Hvaru koji je također simbol svega navedenoga', navela je. 

Hvarskoj publici recitirala je, među ostalim, stihove Pabla Nerude, što nipošto nije bilo slučajno. Ispričala je jednu od svojih najupečatljivijih uspomena na Arsena Dedića, ukazujući kako je ostavio značajan utjecaj i na njen intelektualni razvoj.

'Imala sam sreću što sam odrasla u Ulici Nikole Tesle u kojoj su živjeli Arsen, ali i Pattiera. Kako sam odrastala s Matijom, često sam bila kod njih doma. Propitivao me 'mala, čitaš li', nabrajao autore - Charlesa Baudelairea, Pabla Nerudu... Kako je shvatio da nisam posezala za njihovim djelima, upitao me 'mala, 'oćeš ti biti intelektualac ili tuka'. Bilo je to ključno pitanje u mojim formativnim godinama; otišla sam u knjižnicu i Nerudu znam otprilike napamet', prisjetila se Kunčić. 

Hvarani su redom izražavali oduševljenje što sjećanja na Arsena Dedića nisu izblijedila. Dio publike i osobno ga je susretao dok je dolazio sa svojom suprugom Gabi Novak u njen Hvar. Kako su ovu večer opisali Borinka, Marinko i Nada, provjerite na snimci u nastavku. 

Okončani su tako hvarski Dani HNK-a Šibenik, posvećeni dvojici šibenskih velikana, virtuozima svojih zanata, koje su ugostili Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara te kojem je podršku dao i Teatar uz more.  U njihovu su okviru brojni dan ranije uživali u predstavi 'Dražen', posvećenoj košarkaškom Mozartu - Draženu Petroviću

'Jedan je od osnovnih ciljeva kazališnog festivala Teatar uz more bio spajanje kulturnih kotačića po Dalmaciji. Neopisivo mi je drago što sam svojim najminimalnijim obolom uspio spojiti šibensko kazalište i TZ grada Hvara. I najbitnije - nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna', kazao nam je Damir Bubalo ispred Teatra uz more. 

Vaša reakcija na temu