Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Top 10' mladih koji ostavljaju trag

'Top 10' mladih koji ostavljaju trag

Voditelj programa Info zone Goran Biličić i programska asistentica Maja Karačić opisali su 10 osoba

Danas donosimo jedan drugačiji tekst u našoj rubrici '1 na 10'. Nismo kao uvijek tražili od jednog gosta da opiše 10 osoba, već smo ovog puta ekipu iz Info zone zamolili da nam predstavi svojevrsni 'Top 10' mladih koji su ostavili traga svojim djelovanjem u Zoninim prostorijama na Šperunu...


IRENA DELONGA NAŠIĆ: Nagrađivana pjesnikinja, pokretačica književnih večeri Riječilište, uspješna voditeljica nekoliko škola kreativnog pisanja i profesorica hrvatskog i engleskog jezika, ima taj dar da svoju strast prema književnosti naprosto zarazno zrači u okolinu - i zato je prostor Info zone iz mjeseca u mjesec na Književnim večerima bio sve zatrpaniji torbama srednjoškolaca koji su nakon nastave žurili na još jedan susret na kojem im je Irena opuštenim, atipičnim pristupom približavala svjetske i domaće klasike.


MIHAELA ERCEG: Dugogodišnja aktivna sudionica događanja u Info zoninom Klubu mladih Zona, čiji je talent prepoznao i pomogao brusiti voditelj radionice stripa Ivan Svaguša, a šira ju je javnost upoznala zahvaljujući sudjelovanju u kampanji za Reebok. Redovita je gošća i 24-satnog crtanja stripa. O koliko se aktivnoj mladoj osobi radi potvrđuje i činjenica da je Mihaela dobitnica  nagrade Splitski  pupoljak  koju udruga Naš kvart dodjeljuje mladima koji su se istaknuli u školskim ili izvanškolskim aktivnostima.


ROMANA JADRIJEVIĆ: Objavljivana autorica kratkih priča, planinarka i dugogodišnja WoWašica (World of Warcraft) – radi se o toliko muški orijentiranoj igri da je dobivala sasvim ozbiljne bračne ponude –potpredsjednica je udruge F&ST  koja organizira niz događanja povezanih s fantastikom, igrama i znanstvenom fantastikom te je producentica konvencije FantaSTikon. Dobro je poznata svima koji su dolazili na Večeri društvenih igara koje su obilježile subotnje večeri protekle sezone u Info zoni.


ŽELJANA JERIĆ: Talentirana učenica klasične gitare u svibnju je svojim brojnim nagradama na državnim i međunarodnim natjecanjima pridodala i treću nagradu na Montenegro guitar festu u kategoriji bez ograničenja u godinama. Nas je oduševila u prosincu prošle godine kada je sudjelovala na prvom izdanju blagdanskih koncerata u Info zoni.


JAKOV KUSIĆ: Spavao je u palači pokraj jordanskog kralja, partijao s američkim redateljima, u Meksiko je prešao u čamcu a prošlogodišnju sezonu u Info zoni otvorio je, zajedno s kolegom couch-surferom Igorom Tomićem, predavanjem o - Černobilu. Dvojac je posjetio sukobima rastrganu Ukrajinu i proveo dan na mjestu najveće nuklearne katastrofe u Europi, nakon čega je Igor otišao na diplomski studij u Češku, a Jakov je o njihovim couch-surfing iskustvima u organizaciji Info zone pričao mladima u Šibeniku i Jelsi. 


LUKA MIMICA: Kako zarobiti komadić obale, djelić mora ili čitavi otok, zamrznuti ih u trenutku i ponijeti ih sa sobom? Odgovor na to pitanje ima Luka Mimica, akademski kipar mlađe generacije koji je svojim radovima i brendom Blootal oduševio javnost. Kroz godine eksperimentiranja s epoksidnom smolom Luka je pronašao efikasan način da dočara plavetnilo mora te pomnim biranjem materijala predoči morsko dno i obalu, a razvoj svojih radova prezentirao je na samostalnoj izložbi u Info zoni.


ZVONIMIR PARAĆ: Jedan od najupornijih natjecatelja Zoninog kvizanja - njegov tim Panda bio je dva puta u finalu - ali i najaktivnijih suradnika protekle sezone. Zvonimir Parać predsjednik je udruge sociologa Imaginacija koju pamtimo po nizu izuzetno dobro posjećenih događanja, a održao je i besplatne pripreme za maturu iz sociologije. Nije propustio ni sam sudjelovati u drugim radionicama, pa tako ističe da je pohađao radionicu jezične manipulacije i financijske pismenosti. 


VEDRANA VUČENOVIĆ: Kad vam se pokvari bicikla, potražite ekipu iz splitske Biciklopopravljaonice! Voditeljica splitske Biciklopopravljaonice, koju je Permakultura Dalmacije pokrenula prema uzoru na istoimeni projekt zagrebačke Zelene akcije, je Vedrana Vučenović. Ona je i čuvarica je alata na kojem su brojni Splićani učili kako popravljati i održavati svoje bicikle. Sve veći broj upita i veliki broj zadovoljnih korisnika koji se vraćaju i sami dijele stečeno znanje novim korisnicima, svjedoče koliko je ovakav projekt potreban u Splitu, i zato se veselimo suradnji i u sljedećoj sezoni!


TOMISLAV PRIMORAC: Koliko različitih uspješnih uloga netko može balansirati u životu? Odgovor na to pitanje pokušava odrediti Tomislav Primorac, diplomirani računarski fizičar, istraživač, stand up komičar, glazbenik, karikaturist, kolumnist... Svoj odnos s Info zonom Tomislav gradi već godinama, kao polaznik prvih generacija škole stripa, samostalnu izložbu karikatura i predavanje Fizika kroz humor. Prošle se godine od sudionika prve stand up radionice premetnuo u jednog od pokretača splitske stand up scene, a ove smo ga sezone ugostili u ciklusu predavanja Moozgavci gdje je pričao o računalnom modeliranju.


IVAN SVAGUŠA: Od Info zone je stvorio splitsku oazu stripa u kojoj već godinama održava radionicu stripa, sudjeluje u organizaciji splitskog 24-satnog crtanja stripa, na Stripaškim kružocima ugošćuje cijenjene aktere hrvatske strip scene te tjedno na portalu Info zone objavljuje pasice stripa E ka!. Uz titule akademskog slikara i crtača stripa slobodno mu možemo dodati i onu - najvećeg promotora stripa u Hrvata. Osim stripom, Ivan se bavi i street artom, što je bila tema još jednih popularnih radionica koju je održao u Info zoni. 

Vaša reakcija na temu