Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BRUNO PETRUŠIĆ U '1 NA 10' Petrov je vidio Škoru na čelu Mosta, Grmoja će biti dobar PR-ovac, Miletić je bomba...

BRUNO PETRUŠIĆ U '1 NA 10' Petrov je vidio Škoru na čelu Mosta, Grmoja će biti dobar PR-ovac, Miletić je bomba...

Komentirao je još Josipa Markotića, Mira Bulja, Marka Sladoljeva, Jelenu Kovačić...

Bruno Petrušić, kandidat za predsjednika Mosta, gost je naše rubrike '1 na 10'. Evo kako je opisao 10 kolega iz Mosta...

JOSIP MARKOTIĆ: Mostov splitski vijećnik. Joška znam poprilično dugo i iz priče koja je sasvim nevezana uz politiku. Naime, prije nekih 12-ak godina zajedno smo volontirali cijelo ljeto s bolesnicima u svetištu u Lurdu. To je vrijeme koje je za mene iznimno dragocjeno, pa tako i moje prijateljstvo s Joškom. Vjerujem da Joška splitska javnost dobro poznaje. Mislim da je trenutno najkvalitetniji gradski vijećnik. Ne zato što zna sve, nego upravo zato što zna što ne zna, pa se i ne petlja u ono što ne zna. Mislim da su njegove reakcije i izlaganja, kao i prijedlozi koje iznosi na Gradskom vijeću jednostavne, kompetentne, utemeljene i dobro obrazložene. Razlog tomu je njegova dobra pripremljenost i fokusiranost kada je u pitanju političko djelovanje. A upravo ovo (pripremljenost i fokusiranost) značajno nedostaje trenutnom vodstvu Mosta. Samo mi je žao što Božo i Nikola nisu imali sluha za Joškove kvalitete i znanja koja posjeduje. Joško je izvrstan čovjek, stručan u domeni svojih kompetencija i znanja, iskren i autentičan političar.

JELENA KOVAČIĆ: Mostova splitska vijećnica i voditeljica Regionalnog ureda Mosta u Splitu. Uf, imam ovdje malo mjesta da napišem ono što mislim o Jeleni. Vrijedna, samozatajna, stručna, kompetentna, artikulirana, odvažna, hrabra, prijateljski nastrojena. Jelena je, skupa s Ivanom (ne mogu pisati o Jeleni, a ne spomenuti Ivanu Ljulj bez koje bi čitav Most šepao i ne bi se znalo 'tko pije, a tko plaća'), naslijedila vodstvo Regionalnog ureda Mosta u Splitu nakon mene (iznimno cijenim onih, čini mi se pet mjeseci kada smo dijelili svo troje zajedno ured na Trsteniku) i to u situaciji (o kojoj ću sa svakim razgovarati) koja je bila poprilično nepovoljna kada je u pitanju bilo kakav ozbiljan politički rad. No, Jelena i Ivana su napravile čudo i lansirali Most u Splitu za najjaču političku opciju, najozbiljniju u svakom mogućem smislu. Jelena je upravo 'kamen zaglavni' splitskog uspjeha Mosta i jako dobar temelj (naravno, skupa s Ivanom Ljulj i mladim i stručnim ljudima koje okupljaju oko sebe i splitskog Mosta) blistave budućnosti Mosta u Splitu i županiji. Kada budem predsjednik Mosta, Jelena i Ivana će dobiti potpuno 'odriješene' ruke za Splitsko-dalmatinsku županiju i grad Split. Žene znaju, žele i mogu!

JOSIP KATALINIĆ: Bivši saborski zastupnik i Mostov povjerenik za Primorsko-goransku županiju. Josip je čovjek koji me je oduševio na prvu, i onda me svaki njegov daljnji potez samo jače uvjeravao da se radi o nesvakidašnjem čovjeku. Njegove ljudske kvalitete su se samo, u tim počecima nacionalnog Mosta (2015. i 2016.), iz dana u dan potvrđivale i kulminirale prepuštanjem saborskog mandata Marku Sladoljevu. Josipa sam uvijek smatrao (i to jest tako i danas, nije ga bez razloga Marin Miletić izabrao za prvog operativca svojih kampanja) krajnje stručnom osobom, osobom koja zna što hoće, osobom koja poštuje svakog sugovornika (čovjek je uvijek i uredno, za razliku od Bože, odgovarao na svaki moj mail, ili mailove drugih kolega, i na svaku moju ideju ma koliko ona bila nekada i 'nadrealna' ili besmislena), osobom kojoj, u autentičnom značenju sintagme, nijedna fotelja nije važna.

KATARINA TASLAK (EX UJDUR): Bivša gradonačelnica Metkovića. Katarinu ne znam toliko koliko bih htio. Još dok je Božo bio gradonačelnik Metkovića, kratko sam bio surađivao s Katarinom, budući da je kao zamjenica gradonačelnika bila zadužena za EU fondove i poduzetništvo. Katarina me oduševila svojom konkretnošću, spremnošću da sasluša svaki savjet i ideju koja bi mogla pomoći gradu u kojem živi i za kojeg volontira. Njeno odricanje od zakonom određene naknade samo govori o kakvoj osobi se radi. A kada su Božo i Nikola 'preselili' u Zagreb, onda je ostala u Metkoviću i uspješno vodila grad do lokalnih izbora 2017. godine. 

BOŽO PETROV: Predsjednik Mosta i saborski zastupnik. O Boži sve više-manje, znamo. Čovjek koji je zauvijek bitno izmijenio poimanje politike. Bitno i na bolje! Nisam siguran kako bi se bilo tko drugi, pa ni sam, ponašao u njegovoj koži 2015. godine zbog nevjerojatnog uspjeha kojega smo svi zajedno polučili. Nažalost, ono što pratim posljednjih šest godina bliske suradnje i s Božom i s Nikolom, takvi šokoviti događaji (a bilo ih je poprilično) neupitno ostavljaju određene posljedice na čovjeka. Svakog čovjeka. Božo je, bar ga ja tako vidim, poprilično sumnjičav naspram ljudi, zatvoren također, relativno neorganiziran bez kompetencija vezanih uz strateško planiranje, određivanje ciljeva i usmjerenja političkog i društvenog djelovanja. Iako je psihijatar, jako loše procjenjuje ljude (sjećam se kad je uoči i poslije predsjedničkih izbora govorio kako će Miroslav Škoro biti budući/novi predsjednik Mosta, tada još nezavisnih lista) i jako loše komunicira s ljudima. Dodatno, što ga dijelom opravdava, bar u mojim očima, nema vremena kako bi se posvetio ljudima u stranci, stranačkoj infrastrukturi i komunikaciji unutar stranke. No, neupitna činjenica jest da je uspio 'sačuvati' Most kao politički relevantnu stranku, ali cijena tog očuvanja tek ima doći na naplatu.

NIKOLA GRMOJA: Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik. Nikola mi je jako drag čovjek. Nisam sreo iskrenijeg političara. Do kraja uvjeren u ono što govori i u ono što zastupa (zato i jest najuvjerljiviji govornik kojega možete pronaći u ovom i prethodnom sazivu Sabora). No, ovi šokoviti događaji su i na njega ostavili određene posljedice, barem ih ja tako percipiram. Nikolu je 'uzelo', da tako kažem. Njegova medijska relevantnost, njegovo polemiziranje s političkim oponentima, njegova retorika (koja proizlazi iz ove ranije navedene činjenice da je on uvjeren, do kraja uvjeren u ono što govori), sve te ambivalentne datosti koje mogu biti i izrazito dobre ali i izrazito loše, zamagljuju mu pogled, skreću pažnju na poprilično nebitne stvari i čine ga nesposobnim (ili sposobnim uz jako veliki osobni napor) strateški i kritički promišljati i svoje i Mostovo djelovanje. Mislim da ga nakon političke karijere čeka još bolja karijera u PR-u. Ne treba se bojati za budući posao (ako i kada mu Sabor dosadi). Siguran sam.

MIRO BULJ: Član Mosta i saborski zastupnik. Miro jest upravo ono što o njemu mislimo i kako ga znamo: čovik iz naroda. Dobar, pošten, marljiv, otvoren i za kritiku i za pohvalu. Čovjek se uvijek javi, odgovori, napravi što treba i što/koliko može. Upoznali smo se na jednom sastanku u 'Torcide' kada smo se pripremali za izbore 2015. godine. On, Stipe Petrina, Ivan Rančić i ja. Čovjek je od samog početka bio tako pristupačan, jednostavan i autentičan. I mislim da je njegova najveća kvaliteta to što je i danas ostao isti takav. Čovjek, u političkom smislu, vrijedi koliko glasova može osvojiti na izborima, ali Miro vrijedi i više od tog jednog mandata u 9. izbornoj jedinici. Svi koji su ikad razgovarali s njime, znaju da je to naprosto istina.

MIROSLAV ŠIMIĆ: Član Predsjedništva i bivši saborski zastupnik. Miro je, rekao bih, najozbiljniji (nakon Katalinića) čovjek u Mostu. Čovjek koji je i prije politike imao iskustvo upravljanja ljudima i procesima, uvijek je smiren, staložen i ono što mi je bilo fascinantno kod njega, a i još uvijek jest, usmjeren na budućnost. Uvijek gleda što se dobro može izvući iz pojedine situacije, pa i onda kada situacija i nije baš najpogodnija. Kada je u pitanju slaganje sustava, definiranje kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih ciljeva, upravljanje ljudima i procesima donošenja odluka, u svemu tome je bar tri koplja ispred Bože. Nažalost se povukao iz aktivne politike nakon lokalnih izbora i uzavrele afere Agrokor zbog koje je Most istupio iz Vlade, vrativši se na posao u Krašu. Sada se kandidira za Glavni odbor i vjerujem da može puno doprinijeti Mostu, ali mi je žao što ga (možda, nikad ne znamo) nećemo gledati u ulozi predsjednika Mosta. Mislim da bi bio jako dobar.

MARKO SLADOLJEV: Član Mosta i bivši saborski zastupnik. Za kraj sam ostavio dvojicu kolega. Marko je čovjek koji definitivno ne gleda prvo na sebe pa onda na druge. Skroman, samozatajan, vjeran (u smislu da drži do riječi i da se čovjek može na njega neupitno osloniti) i nadasve marljiv. Požrtvovan. Marko je dokaz kako ne mora nužno biti slučaj da te 'slava ovog svijeta' oduzme, promijeni, pretvori u nešto što u stvari nisi. Ostao je svoj i mislim da mi se ta njegova odlika najviše sviđa.

MARIN MILETIĆ: Saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Rijeke. Marin Miletić je bomba. U svakom mogućem smislu. Čovjek je nevjerojatne energije, motiva, volje, fokusiranosti na ciljeve koje stavi pred sebe i svoje suradnike. Teško ga je pokolebati kad nešto naumi i jako je uvjerljiv. Nekad mi se čini da previše tereta uzima na sebe ne čekajući druge da mu uskoče i tako pomognu da ostvari svoje ciljeve, no, siguran sam da je uvjeren da on to može sam nositi. Debelo se prvi, od mostovaca, odlučio angažirati na lokalnim izborima, odnosno, na vrijeme, tako da mi je draga ta energija koju je unio u Most koji je do sada imao problema s donošenjem odluka na vrijeme. U tome ima moju potpunu podršku, jer je u cijelu priču ušao s određenom vizijom i s ljudima na koje računa.

Vaša reakcija na temu