Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DAMIR ŠKARPA U '1 NA 10' Autor 'Leksikona najznačajnijih hrvatskih sportaša' odabrao deset posebnih karijera

DAMIR ŠKARPA U '1 NA 10' Autor 'Leksikona najznačajnijih hrvatskih sportaša' odabrao deset posebnih karijera

Na popisu ovog novinara su Ivano Balić, Zvonimir Boban, Zoran Primorac, Miho Bošković...

Damir Škarpa hrvatski je sportski publicist i novinar, autor i urednik nedavno objavljenog 'Leksikona najznačajnijih hrvatskih sportaša' koji je prvi takav u Hrvatskoj i Europi. U njemu se nalaze 686 najvažnijih sportašica i sportaša iz 64 sportske grane. Prvi puta na jednom su mjestu i olimpijci i neolimpijci, žene i muškarci.  U današnoj rubrici Škarpa će nam predstaviti 10 sportaša koje između ostalog veže i uspješna tzv. dual karijera. Karijera nakon karijere.


IVANO BALIĆ: Rukometni Mozart, koji je počeo trenirati košarku u Jugoplastici, ali se kasnije ipak prebacio u rukomet. Iskustvo u košarci donijelo mu je ključne prednosti na poziciji srednjeg vanjskog posebno kod vođenja lopte, driblinga i varki. Proglašen je 2010. najboljim rukometašem svijeta svih vremena (prema IHF-u). Olimpijski i svjetski prvak, dirigent svoje momčadi gdjegod je nastupio. Na SP-u 2007. proglašen najboljim igračem premda je s Hrvatskom završio na 5. mjestu. Na OI-ju 2012. u Londonu dobio je svoju metro - postaju u sjeveroistočnom dijelu glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva. Na terenu je bio pravi 'funcut', znao se potući, znao je dobro podvaljivati lopte pivotima i krilima i zavaravati protivnike uz neizbježan osmijeh. Bio je vrstan motivator, njegov pogled ili povišeni glas znao je razbuditi momčad. Kada zagusti, zna se, daj balun Ivanu!

IVAN LJUBIČIĆ: Uz Gorana Ivaniševića 'trade mark' hrvatskog tenisa. Kao prognanik iz Banje Luke skrasio se s obitelji najprije u Opatiji, a potom u Rijeci. Ubrzo odlazi u Italiju, u teniski kamp nedaleko od Torina. Kao junior osvaja Europsko dvoransko prvenstvo te u paru s Krajanom 'Orange Bowl', neslužbeno svjetsko prvenstvo igrača do 16 godina. Suradnja s Riccardom Piattijem pokazat će se ključna u njegovoj karijeri. Talijanski trener će ga transformirati u vrhunskog tenisača. Ljubo zna slušati, zna prihvaćati sugestije i kritike, posvećen je u potpunosti svom cilju. Primjer je nesvakidašnje ustrajnosti, požrtvovanja i discipline. Zna odgovoriti na izazove. Bio je 3. na svjetskoj ATP ljestvici, osvajač Davisovog Cupa i bronce u parovima s Marijom Ančićem u Ateni na OI-ju 2004. godine. Nakon igračke karijere prihvatio se trenerskog posla i sportskog managera te vodi karijeru svog prijatelja Rogera Federera.

ANA ZNAOR MILOHNIĆ: Visoka i elegantna borkinja ubojitog osmijeha. Ana je zacijelo najbolja hrvatska kickboksačica, a visoko kotira u ukupnom plasmanu svih borilačkih sportova u Hrvatskoj. Na tatamiju ne zna za poraz, posebno u disciplini light contact. S 12 godina postaje kadetskom i juniorskom svjetskom prvakinjom jer je bez teškoća pobjeđivala i po nekoliko godina starije protivnice. U borbi je vrlo smirena i taktički potkovana, izuzetno koncentrirana. nikakvim smicalicama ne možete je izbaciti iz takta. Svjetski kup osvaja 26 puta tako da ima problema nabaviti adekvatnu vitrinu u kojoj će smjestiti sve osvojene 'kante'. Višestruki je lauerat najbolje sportašice Kvarnera i otoka Krka. Zbog svoje visine, elegancije i tjelesnih proporcije u nekoliko navrata zabljesnula je na manekenskim pistama, od kojih su većina bila humanitarnog karaktera.

MIHO BOŠKOVIĆ: Profesor u  vodi, profesor glazbe po struci. Prije svojih nastupa za Jadran, Jug, Vasas i reprezentaciju slušao za opuštanje svog omiljenog skladatelja Johanna S. Bacha.  Vaterpolski branič bez kojeg se ne može zamisliti slaganje neke konkurentne momčadi. U bazenu je bio neustrašiv, čvrst u obrani i snažan, sjajan pucač. Najbolji igrač Europe i svijeta u dva navrata. Svjetski, europski i olimpijski prvak. Bio je pun samopouzdanja i odlično je vukao cijelu momčad. Brižni otac četvero djece danas radi kao profesor u Umjetničkoj školi u Dubrovniku.

ZVONIMIR BOBAN: Kapetan hrvatske reprezentacije karijeru je započeo u Mračaju iz Runovića. Ubrzo je prešao u Split na Poljud, no u Hajduku se kratko zadržao. Hajdukovi tadašnji skauti smatrali su ga neperspektivnim s 'pretankim nogama'. Tako je nedužan zavšio 1982. u podmlatku zagrebačkog Dinama. Igrao je na poziciji središnjeg veznog, bio je 'fantasista' Dinama, Milana i reprezentacije. Hrabar i sa stavom, usudio se napasti jugoslavenskog milicajca i obraniti svog navijača. Za taj potez 'nagrađen' je suspenzijom od 6 mjeseci. A cijeli taj sukob navijača Dinama i Crvene zvezde iz svibnja 1990. američka tv postaja CNN postavila je na visoko 4. mjesto događaja koji su promijenili svijet. Bio je svjetski juniorski prvak, brončani na SP-u, klupski prvak Europe i osvajač Superkupa Europe s Milanom. Proglašen je najboljim stranim igračem AC Milana u povijesti kluba. O njegovoj popularnosti svjedoči i oproštaj od nogometa na stadionu Maksimir 2002. godine kada su stigle sve velike nogometne zvijezde toga vremena, a pun stadion skandirao njegovo ime. Iznimnog je karaktera i intelekta, do lipnja 2019. obnašao je dužnost glavnog savjetnika predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, a potom postao menadžer u svom Milanu.

TIN SRBIĆ: Gimnastičar svjetske klase, jedan u nizu talentiranih sportaša poniklih u zagrebačkoj Dubravi. Primjer postulata 'od trnja do zvijezda'. U nemogućim uvjetima, neadekvatnim za gimnastički trening, gdje se kod nekih sprava zaletavao iz WC-a, stigao je nadomak svjetske slave. Prvi Hrvat koji je postao svjetskim prvakom u gimnastici i to na 'kraljevskoj spravi' - preči. Osvojio je još niz medalja sa velikih natjecanja, od kojih se ističu 4 zlatne sa svjetskih kupova.  Krasi ga iznimna upornost, usredotočenost, nepokolebljivost i vrhunska tehnika. Velika je hrvatska nada za odgođene OI u Tokiju slijedeće godine.

NIVES JELOVICA: Dolazi iz sporta koji medijski nije dovoljno praćen, stoga podatak da je čak 22 puta bila državna prvakinja u svih 6 disciplina boćarskog sporta, da je osvajala još tri zlata na svjetskim i 2 zlata na europskim prvenstvima, ne treba čuditi već se  treba nakloniti ovoj hrvatskoj boćarskoj divi. Bila je i dvostruka klupska doprvakinja Europe s ekipom Pašca. Visoka i skladna, oka sokolova i mirne ruke. Visoke motivacijske razine i samopouzdanja. Sve su to kvalitete koje opisuju najbolju hrvatsku boćaricu ikad i jednu od najboljih na svijetu.

MIRNA RAJLE - BROĐANAC: Hrvatska je veslačica stoljeća. Najuspješnija svih vremena. Osvojila je više od 60 različitih odličja s domaćih i inozemnih natjecanja što je čini jednom od najtrofejnijih hrvatskih sportašica. U ranoj mladosti bavila se najprije gimnastikom, a potom stolnim tenisom. Ipak, prevladala je ljubav prema veslanju. Nastupala je u više disciplina, a najbolje rezultate ostvarila je u lakom samcu. To je ujedno bio i peh s obzirom da spomenuta disciplina nije u programu Olimpijskih igara. Mirna tako nije imala čast nastupiti na najvećem sportskom događaju. Za sve svoje velike uspjehe može zahvaliti  jakoj volji i velikom odricanju. Unatoč tome na velikim veslačkim natjecanjima (SP, EP) nije uspjela osvojiti onu najsjajniju medalju, zlatnu. U svojoj riznici tako ima 9 srebrnih i 5 brončanih medalja. Završivši ekonomski fakultet nakon igračke okrenula se sportsko-administrativnoj karijeri.

ZORAN PRIMORAC: Najdugovječniji hrvatski sportaš, samo njegova seniorska karijera trajala je 32 godine. Izvrstan je strateg, modernog stila igre s agresivnim i razornim napadima kako s backhand tako i sa forehand strane. Oko stolova znao je skakutati, biti agilan, nije mogao zatomiti svoj temperament južnjaka što ga je nerijetko stajalo izgubljenih bodova. Hrvatski reprezentativac s najviše nastupa na OI-ju (čak 7). Počeo je u Zadru, a karijeru je završio u Rusiji. Bio je miljenik nacije pa se svaki njegov nastup pratio s uzbuđenjem i pozornošću. S belgijskim Charleroijem trostruki je prvak Europe i stječe priličnu popularnost u zemlji vrhunske čokolade. Nakon prestanka aktivnog igranja postaje sportski dužnosnik, trenutno obnaša dužnost predsjednika ITTF-ove Komisije sportaša. Tako je hrvatski sport dobio veliko pojačanje u segmentu kvalitetne sportske administracije, posebno upravljačke, gdje smo godinama bili u zaostatku sa svijetom.

SUZANA SKOKO: Streljačica od formata, intelektualka. U zenitu karijere sa svoje 22 godine postaje najbolja hrvatska sportašica. Može se pohvaliti titulom najmlađe svjetske rekorderke i europske prvakinje (s 19 godina) u streljačkom sportu. U Barceloni na OI-ju osvaja 5. mjesto u MK pušci. Šarmantna, duboke koncentacije i iznimne preciznosti. Okušala se i u samostrelu match gdje je u pet nastupa osvojila jedno srebro i jednu broncu na SP-a. Nakon uspješne 16-godišnje sportske karijere nastavila je s poslovnom karijerom izvoznog managera hrvatskih kravata, a trenutno obnaša dužnost glavne tajnice Hrvatskog streljačkog saveza.

Vaša reakcija na temu