Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HRVOJE BAŠIĆ U '1 NA 10': Puljak je drugi čovjek kada nema kamera, Milanović je veći HDZ-ovac od Tuđmana, Franić je žrtveni jarac...

HRVOJE BAŠIĆ U '1 NA 10': Puljak je drugi čovjek kada nema kamera, Milanović je veći HDZ-ovac od Tuđmana, Franić je žrtveni jarac...

Čelnik splitskog HSLS-a je opisao i Ivoševića, Hrebaka, Plenkovića...

Novi predsjednik HSLS-a Split Hrvoje Bašić gost je naše rubrike '1 na 10'. Evo kako je opisao kolege s političke scene...

IVICA PULJAK: Uglađen i pristojan u prisustvu kamera. Kad ih nema, neugodan i bezobrazan. Ne trpi i ne uvažava drugu stranu. Osobno sam se u to uvjerio kad je nedavno bio na Ravnim njivama zbog gradnje POS-a. Samo zato što sam ja kao kotarski vijećnik bio protiv gradnje na toj lokaciji! Neki će možda reći da je prerano govoriti kakav je kao gradonačelnik, iako je prva godina mandata tu. I da ništa o njemu ne znam, dovoljno je znati da je vjerojatno on najveći krivac jer Ante Pranić nije župan. A mogao je biti. Njegove osobne kalkulacije će ga možda nekad i dovesti do otkrića Božje čestice, ali ona ljudska čestica, ostat će mu vječna nepoznanica. Ali koga briga, PR će to sve popeglati... Unatoč svemu tome, nadam se da će ipak nešto napraviti, za dobro ovoga grada i samo da Split ide naprijed.

BOJAN IVOŠEVIĆ: Nikako ne mislim da je Split ono što dogradonačelnik misli. Vjerujem u sve potencijale Splita, njegove ljude, pa koliko god to nekad i beznadežno izgledalo. Unatoč tome, mislim da je momak s dobrim namjerama, ali katastrofalno lošim nastupom. Valjda će sada iz pozicije vlasti (a ne aktivizma) shvatiti da je politika ipak - umijeće mogućeg. I kompromisa, kojeg je između ostalog napravio kad je odlučio podržati Ivicu. Samo da mu se to ne obije o glavu. A moglo bi, kad Ivici postane prevelik uteg.

DAVOR MATIJEVIĆ: Je li to je onaj SDP-ovac koji druge proziva za uhljebljivanje, a sam je uhljeb? 

VICE MIHANOVIĆ: Nevjerojatno mi je da je bio najbolje što je HDZ mogao ponuditi na zadnjim izborima. Ako ništa, zbog njegovog 'znanstvenog doprinosa' su se znatno postrožile provjere na fakultetima. Unatoč tome što je pokazao konstruktivnost nakon poraza na izborima, mislim da će se teško profilirati u lidera oporbe. A prave oporbe ni nema. 

ANTE PRANIĆ: Čovjek s velikim potencijalom, koji je napravio odličan posao kao gradonačelnik Vrgorca i koji je mogao biti dobar župan, ali ga Puljkov dogovor s Rankom Ostojićem koštao drugog kruga. Očito se mantra 'završimo eru Keruma i HDZ-a' odnosila samo na Split, a promjena je mogla biti i na razini županije. Sebično. Pogotovo kad znamo da Marijana zahvaljujući upravo Pranićevim glasovima danas sjedi u Saboru. 

ANTE FRANIĆ: Žrtveni jarac Gorana Kotura na zadnjim izborima, koji mu je skupo naplatio tu žrtvu dodatnim srozavanjem SDP-a. Kako čujem, i rado viđen gost u Rogoznici.

TONI GARAC: Nova generacija mladih ljudi u politici. I to mislim, ne zato što je moj prijatelj i kolega iz HSLS-a, već zato što je na zadnjim izborima nakon 30 godina uzdrmao HDZ-a u Imotskoj krajini. Nažalost, načelnik Prološca nije postao (bar ne još), ali će zato kao vijećnik u Županijskoj skupštini zasigurno otvarati teme koje su građanima bitne. 

DARIO HREBAK: Bjelovarski gradonačelnik i predsjednik HSLS-a koji je sa samo dva saborska zastupnika uspio što nisu ni cijele prethodne Vlade. Nakon 30 godina uspio ukinuti plaćanje obavezne članarine HGK-a za 97% poduzetnika u Hrvatskoj. Drugo, projekt bjelovarske transparentnosti po kojoj je i postao poznat u javnosti, unio je u zakon i sada su svi lokalni čelnici u Hrvatskoj po zakonu dužni javno objavljivati svaku potrošenu kunu, inače će iz svog džepa (što je bitno) plaćati kazne. Jedan od njih je i gradonačelnik Splita, koji inače riskira kaznu od 50.000 kn jer još uvijek nije javno objavio sve troškove iz gradske blagajne. 

ZORAN MILANOVIĆ: Bio je katastrofalan premijer, ali je zato danas kao predsjednik veći HDZ-ovac od Tuđmana. Barem sudeći po njegovim komentarima koje najčešće imamo priliku čuti oko podne. Ono što mu priznajem je njegov stav oko situacije BiH; jer tko god se zalaže za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, može reći da mu postaju jasnije Zokijeve tirade. S druge strane, ovo njegovo izdvajanje iz redova po pitanju situacije u Ukrajini, djeluje mi izrazito remetilački i to nije dobro. Prvenstveno za ugled Hrvatske. Inače voli prozivati i prokazivati druge zbog njihovih grijeha, ali posebno pamtim kada je on tako branio uzurpatora uvale Vruja, jer mu je taj lik bio donator u kampanji. 

ANDREJ PLENKOVIĆ: Mislim da je i njemu već dosta svega i da na idućim europskim izborima lagano pakuje kufere za Bruxelles. Ono što mu zamjeram je katastrofalno loš izbor određenih ministara i afere koje se uz njih vežu. Ono što mu priznajem su određena porezna rasterećenja i to najviše zahvaljujući ministru Mariću. 

Unatoč problemima koje ima na lokalnim razinama, HDZ je ipak približio centru, dijametralno suprotno od onog Karamarkovog. Definitivno će njegov (ne)uspjeh u ovom mandatu obilježiti obnova potresom pogođenih područja koja kasni.

Vaša reakcija na temu