Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mladi splitski pisac odabrao svojih 10 velikana književnosti

Mladi splitski pisac odabrao svojih 10 velikana književnosti

Miro Morović se odlučio za Agathu Christie, Edgara Allana Poea, Georgea Orwella...

Mira Morovića, autora romana 'Djeca slijepoga kovača', ugostili smo u rubrici '1 na 10'. Pred mladog splitskog pisca smo stavili zadatak da u par rečenica opiše 10 njemu najdražih književnih velikana.

AGATHA CHRISTIE: Budući da se radi o više-manje sličnom žanru kojim se bavim i ja, nije nimalo čudno da sam se nje prve sjetio pri pisanju ovog zadatka. Bila je moja najdraža spisateljica još u osnovnoj školi. 'Deset malih crnaca' moj su prvi pročitani kriminalistički roman i, ako se dobro sjećam, jedini koji sam pročitao dvaput zaredom. 'Kraljica krimića' s punim pravom nosi svoju titulu.   

EDGAR ALLAN POE: Također ljubav iz osnovnoškolskih dana. Utemeljio je i usmjerio više modernih književnih žanrova, uključujući horor, znanstvenu fantastiku i detektivske romane. Obožavam njegovu gotičku fikciju. Centralna ličnost američkog romantizma, a i jedan od mojih najvećih uzora.

GEORGE ORWELL: Njegovu '1984.' morali bi pročitati svi. Iako je sama po sebi fikcija, govori puno o stanju u totalitarnim režimima i kontroli nad pojedincem. Također, iako je poznat po svojim distopijskim romanima, ja bih svakom čitatelju preporučio i 'Kataloniji u čast', ratni dnevnik u kojem Orwell opisuje doživljaje i iskustva iz Španjolskog građanskog rata. 

ERNEST HEMINGWAY: Po mnogima najosebujniji američki pisac. Njegova djela trebao bi pročitati svatko tko se odluči baviti pisanjem. Tvrdo kuhana proza, kratke, jednostavne rečenice i građenje unutarnjih monologa savršen su primjer načina na koji se pišu moderni romani.

VICTOR HUGO: Dovoljno je spomenuti 'Zvonara crkve Notre-Dame', možda i najljepšu priču ikad ispričanu. Hugo je jedna od najutjecajnijih ličnosti francuskog romantizma i inspiracija mnogima.

FJODOR MIHAJLOVIĆ DOSTOJEVSKI: Teško je izdvojiti nekoga od stvaratelja ruskog realizma, ali, eto, ako bih se morao odlučiti, istaknuo bih Dostojevskoga. Suvišno je i nabrajati zašto. S razlogom je jedan od najvećih književnika svih vremena.

STIEG LARSSON: Od novije kriminalistike moj favorit. Ne bavi se samo detektivskom pričom, već portretira i svijet novinarstva i velikog kapitala. Siva skandinavska atmosfera, elementi psihološke drame i kritika društva su okosnica njegovih romana, a i uvelike su utjecali na moj roman. Zaljubljen sam u Millenium trilogiju, a buntovna hakerica Lisbeth Salander jedna mi je od najdražih likova moderne proze. 

KHALLED HOSSEINI: Jedan od najboljih novijih autora koje sam čitao. Ne samo da je izvrstan u pričanju priče i iznimno pitak autor, nego nam pruža i savršen uvid u društveno i političko stanje zamalja Bliskog istoka. Njegov prvijenac 'Gonič zmajeva', a i roman 'Tisuću žarkih sunaca' koji je uslijedio, lako mogu zamisliti i kao lektirne naslove.

MILAN KUNDERA: Intelektualac novijeg doba. On je pisac koji može definirati sve što osjećamo, a ne znamo sami izraziti. Nije baš blizak mom žanru, ali obožavam njegove unutarnje monologe, izražavanje osjećaja likova i dozu humora i satire. Pročitao sam sve njegove naslove i bilo bi nezahvalno ijedan izdvojiti. 

MIROSLAV KRLEŽA: Za kraj, jedan od naših pisaca. S njegovim radovima svi smo se upoznali u srednjoj školi kroz obaveznu lektiru. Ipak, s većinom njegovog opusa upoznao sam se u kasnijim dvadesetim godinama. Svima koji su ga preskočili u srednjoj školi moja topla preporuka je da ga ponovno potraže na policama knjižnice.

Vaša reakcija na temu