Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tomislav Birtić je prikupio savjete uspješnih ljudi, evo top 10 citata iz njegove knjige 'Inspiriraj se!'

Tomislav Birtić je prikupio savjete uspješnih ljudi, evo top 10 citata iz njegove knjige 'Inspiriraj se!'

Svoja iskustva podijeli su Zlatan Stipišić Gibonni, Hrvoje Bujas, Marinko Biškić, Ivan Mrvoš...

Tomislav Birtić autor je djela 'Inspiriraj se!' koje donosi savjete više od 100 iznimnih ljudi. Novinar, književnik i publicist za našu rubriku '1 na 10' izdvojio je 10 citata iz svog djela...

MARINKO BIŠKIĆ: Prvi splitski panker ostvario je dječački san i pokrenuo tvornicu čokolade, Nadalinu. Svjetski rekorder, napravio je najveću čokoladu na svijetu

Sine, gradi kuću, stječi prijatelje u svakom gradu

Otac mi je radnik. Mehaničar. Da bismo nas troje djece mogli kupiti knjige, često bismo po susjedstvu popravljali automobile. Uz dvije sestre, bio sam jedini sin, pa sam mu pomagao. U ranom mi se djetinjstvu u sjećanje najviše usjekao jedan od njegovih savjeta. 'Sine, gradi kuću u svakom gradu'. Objašnjenje, da stječem prijateljstva bilo gdje u svijetu. Kad imaš prijatelje, imaš i kuću. Cijeli sam se život držao tog savjeta. Imam prijatelje po cijeloj bivšoj Jugi i cijelom svijetu.

Novac imaš i nemaš. Kad imaš, počastit ćeš prijatelje, kad nemaš, oni će tebe. Kad smo, za proslavu dvadeset pet godina Nadaline, na Peristilu napravili najveću čokoladu na svijetu, na pamet mi nije palo tonu čokolade isjeći i prodavati. Godinu poslije su Slovenci srušili moj Guinnessov rekord, ali oni su svoju čokoladu prodavali. Ja sam svoju podijelio građanima, turistima, nosili smo je u staračke domove, prihvatilišta za beskućnike. Trećinu smo odnijeli po ustanovama, a dvije trećine smo podijelili na Peristilu.

HRVOJE BUJAS: Serijski poduzetnik i prvi predsjednik udruge Glas poduzetnika

Plati konzultanta. Inače ćeš potrošiti brdo više love

Kad smo prije trinaest godina s firmom GoHome išli u Italiju, čovjek mi je pametno rekao:

'Nemoj otkrivati kako funkcionira marketing kod njih, nego nađi konzultanta. Pravog konzultanta, PR agenciju, whatever, plati ga pošteno, prepusti taj dio posla njemu. Imaš lovu, dobio si sredstva od fondova.'

'Ma što ću ja njemu dati deset, petnaest, dvadeset tisuća eura. Koji će mi vrag on!?'

Potrošili smo dvjesto pedeset tisuća eura da bismo na kraju platili njega i potrošili još dvjesto. A on je napravio šest puta bolji posao od mene.

O čemu se radi? Trebao bih se educirati da shvatim što se uopće u Italiji može napraviti, a on sve zna. A koga smo na kraju našli, čovjeka koji je radio PR za Berlusconija.

DANIJELA CRLJEN: Jedina direktorica među dvadeset dva direktora ACI-jevih marina, književnica

Što god da se dogodi, čim naiđete na prepreku, vi recite: 'E, i?' Probajte, oslobađajuće je

Cijelog su me života zalijevali krivim uvjerenjem da odrasli znaju tko su oni sami, tko sam ja i tko bih trebala biti kada dođem u njihove sveznajuće godine. S rezervom primam tuđe i s ustručavanjem dijelim vlastite preporuke za život, što nekim čudom ide obrnuto proporcionalno s mojom željom da se ne petljam. Što se više odmičem u svoje, to bi drugi više da sudjelujem u njihovom. Apsurd, k'o i život sam.

Profesor na prvoj godini fakulteta je govorio, što god da se dogodi, vi recite: 'E, i?'

Moj priručnik je jednostavan i sastoji se tek od dva samoglasnika za kojima posegnem čim naiđem na prepreku.

E, i?

Probajte, oslobađajuće je.

ANDRIJA ČOLAK: Otvorio je mali lokal u kojem se prodavao pomfrit. Planirao je pomalo se širiti. Danas ima 70 franšizera u 20 zemalja i jedino je njegov food and beverage koncept iz Hrvatske izašao na američko tržište

Prvo nađite ljude, a onda odredite kamo idete. Ne obratno

Mnogo sam savjeta dobio čitajući brojne knjige o poslu. U kojoj se god fazi života ili poslovanja nalazite, knjige su neiscrpno vrelo savjeta i ideja kako riješiti izazove. Jedan od omiljenih autora mi je Jim Collins. Jedan od genijalnih savjeta, koji ljudima obično nisu očiti, je - prvo nađite ljude, a onda odredite kamo idete. Menadžeri prvo odrede kamo žele ići, pa nalaze ljude koji se uklapaju u tu sliku. Mnogo je ispravnije prvo okupiti stručne ljude, pa zajedno odlučiti u kom bi smjeru firma, projekt ili proizvod trebali ići.

MARINA ĐUKANOVIĆ: Savjetnica u marketingu u turizmu, vlasnica monesale.com, triput je preplovila Atlantik

Kad se već ubijaš na poslu za drugoga, zašto ne bi radila za sebe?

Prva sam dolazila na posao, zadnja odlazila. Ako je navečer gorjelo svjetlo u uredu, mogao si se okladiti da sam ostala nešto odraditi. Donosila sam posao kući. Naravno da sam stalno bila umorna. I, nezadovoljna.

'Zašto toliko radiš?', pitala me mama.

'Pa, kako zašto? Nisi li nas tako učila? Da damo sve od sebe. Kako se sad čudiš?'

Dala mi je savjet koji mi je promijenio život.

'Ako već možeš toliko raditi, imaš tu volju i radnu etiku, zašto ne bi radila za sebe? Otvori svoju firmu.'

Jesam. Već 20 godina imam vlastitu firmu.

KRISTINA ERCEGOVIĆ: Serijska poduzetnica, poslovna savjetnica, spisateljica, vlasnica zeneinovac.com i Business Caféa

Naš posao može rasti samo do razine do koje mi rastemo

Na seminaru Money and You u San Diegu prije nekoliko godina čula sam rečenicu koja je uvelike obilježila moj poduzetnički put.

Naš posao može rasti samo do razine do koje mi rastemo.

I to je brutalna istina.

Naš posao samo je odraz nas samih, što god želimo promijeniti izvana, moramo prvo promijeniti iznutra.

Rad na sebi je 75 posto, dok je rad na poslu/u biznisu 25 posto uspjeha. Dakle, što god želimo promijeniti u poslu, tri puta više prvo trebamo mijenjati kod/na sebi.

A mi se svi obično bavimo šminkanjem brojki izvana, dakle plodovima, umjesto korijenom biljke.

TONĆI MALEŠ: Ravnatelj Humanističke gimnazije, profesor latinskog i grčkog kojeg vole i djeca i roditelji, profesorska zvijezda i humanitarac

Ajde ti lipo leć

Sredinom osamdesetih sam za domaći trebao napisati pjesmicu. Ne znam radi li se to i danas u nižim razredima osnovne škole, ali meni se tada zadatak baš nekako zamjerio. Koliko god mislio i pokušavao, nikakva lijepa i skladna riječ nije izlazila iz dječje glave. Samo nemušte rime i zbrkane misli. Toliko sam bio frustriran i ljut - jer inače mi igre riječi nisu bile ni teške ni mrske - da sam se skoro rasplakao.

Nije to prošlo ispod radara mojoj teti Luci, neudanoj sestri mojega oca koja je tada živjela s nama. Sitna, mršava ženica, u mojim očima već tada starica, premda je i danas živa i veselo gazi u 92. godinu života, istovremeno izmasakrirana, kako to često biva, životom, ratom i poraćem, raspadom država i sistema, i škrinja davne mudrosti prenošene dakako usmeno. U svakom slučaju, sa svojim šudarom i šotanom, paradoks u industrijskom Splitu osamdesetih godina sad već poodavno prošlog stoljeća. Saslušavši moju muku, mirno je presudila. Ajde ti lipo leć! Kad se lipo smiriš i naspavaš, sutra ćeš se sve sitit. I tako je i bilo. Otiša san lipo leć, a ujutro je mozak isporučio gotovu pjesmicu, skladnu i lijepu. Kasnije je čak bila objavljena u nekakvom dječjem časopisu.

IVAN MRVOŠ: Proizvođač pametnih klupa i urbane opreme je počeo s 19 godina i 10 kuna u džepu. S 25 zapošljava 54 ljudi, a prodaje u 57 zemalja

Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm

Za moj je radni stol zalijepljena rečenica Nelsona Mandele 'It always seems impossible until it's done'. U slobodnom prijevodu, 'Uvijek izgleda nemoguće, dok netko to ne napravi'.

Na opisu mog profila na Slacku je misao Winstona Churchilla, 'Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm', iliti 'Uspijevaju ljudi koji idu iz neuspjeha u neuspjeh ne gubeći entuzijazam'.

MARIN DADO RIMAC: Vodi 4 Coffee Soul Food, specialty coffee shop bez štekata. Prorekli su mu brzu propast, a ne da fantastično radi sedam godina, nego je na TripAdvisoru najbolje ocijenjeno mjesto za kavu u Splitu

Budi dobar, brz i čist

Nama gastarbajterima bilo je lijepo u Njemačkoj. Ali čim bismo izašli iz stana, čekala nas je Njemačka kakva jest. A kad bismo se vratili u stan, čekao nas je Balkan. To je stanje blisko šizofreniji. Nismo znali gdje pripadamo. U Splitu sam doma. Iako, lakše mi je biti stranac po papiru i izgledu, nego po mentalnom stanju. Stranac mi je lakše bilo biti u Njemačkoj, nego u Splitu. U Njemačkoj sam se formirao, ja sam Švabo. U Splitu sam stranac po mentalitetu.

Da nađeš prave suradnike, treba mnogo usamljenosti. Bitno je prilagoditi se filozofiji poslovanja, a filozofija je biti dobar, brz i čist. Na  gradilištu u Njemačkoj naučio sam što znači biti dobar majstor. Brzo odraditi, biti dobar i počistiti za sobom. Vrijedi u građevini, u kuhanju kave, svuda. I u privatnom životu.

ZLATAN STIPIŠIĆ GIBONNI: Glazbenik

Možda Bog ima bolji plan s nama nego mi sami sa sobom

U mladosti sam, kao i svi mladi, bio nestrpljiv. Pa ti nije jasno zašto, kad nešto kreneš raditi, rezultate ne dobiješ odmah. Danas ili sutra. Otac mi je rekao rečenicu koja mi je dobro zazvučala, ali sam poslije svakim danom života shvaćao koliko s vremenom dobiva, a ne gubi. Rekao mi je: 'Zlatane, možda Bog ima bolji plan s nama nego mi sami sa sobom'.

U vrijeme kad je on to izgovorio meni je bio plan živjeti kao Axl Rose. Biti bajker u Los Angelesu i pjevač nekog heavy metal benda. I sad razmišljam, što da mi se to ostvarilo? Ne bih imao ovu obitelj, svu radost koju sam imao u međuvremenu. Možda bih nešto drugo imao, ali sigurno ne ovo što mi je najljepše.

Odrastaš, opet imaš neki plan. Živiš u zajednici, hoćeš kupiti stan, pa ti ispred nosa ode nešto što si mislio da je savršeno. Kako smo zakasnili? Kako nismo sreće imali? A onda se za dvije godine u toj zgradi otvori najproblematičniji kafić u gradu. Genijalna rečenica, možda Bog, Život... ima bolji plan s nama nego mi sami sa sobom. Neke stvari ne treba forsirati.


POPUST ZA ČITATELJE DALMATINSKOG PORTALA

Knjigu 'Inspiriraj se!' možete kupiti online na web shopu 
Knjigara.com, a čitatelji Dalmatinskog portala imaju popust od 21 posto. Na mjestu kupon treba napisati - Dalmatinski, a ovaj autorov dar vrijedi 21 dan.
Vaša reakcija na temu