Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
AKCIJA ČIŠĆENJA Prirodnim ljepotama kanjona Cetine vraćen stari sjaj

AKCIJA ČIŠĆENJA Prirodnim ljepotama kanjona Cetine vraćen stari sjaj

Sudjelovalo je četrdesetak volontera koji su očistili osam kilometara obale

Članovi Mjesnog odbora Slime proveli su subotnje prijepodne u akciji prikupljanja otpada iz kanjona dalmatinske adrenalinske ljepotice Cetine pod nazivom 'Za čistu Cetinu'. Područje obuhvaćeno akcijom čišćenja proteže se duž kanjona rijeke, od hidroelektrane Kraljevac do zaseoka Penšići, a u njoj je sudjelovalo četrdesetak volontera koji su zajedničkim snagama očistili osam kilometara riječne obale. Najviše prikupljenoga otpada činila je plastika, gorući ekološki problem na svjetskoj razini. 

- Dio kanjona Cetine koji smo očistili zbog svoje je bioraznolikosti i netaknute prirode iznimno zanimljiv i omiljen među domaćim gostima i među turistima. Brojne adrenalinske ture na bajkovitome cetinskom kanjonu kreću upravo iz zaseoka Penšići, stoga su mještani s volonterima odlučili zasukati rukave kako bi očistili otpad koji se nakuplja upravo ondje. Najveći je problem pritom plastika koju ne samo da ostavljaju posjetitelji kanjona, nego dolazi i iz mora, ali zadovoljni smo da smo je, zahvaljujući dobromu odazivu volontera, uspjeli ukloniti iz toga područja. Nadamo se da će porasti svijest posjetitelja o potrebi pravilnoga odlaganja otpada te da ubuduće neće biti potrebe za novim akcijama, iako smo mi uvijek na njih spremni. Posebno bih se zahvalio komunalnomu društvu Peovica, našoj turističkoj zajednici te samome Gradu Omišu na potpori - rekao je Zvonimir Utrobičić, predsjednik Mjesnoga odbora Slime.

Projekt 'Od izvora do mora', u sklopu kojeg se akcija održala, provodi se drugu godinu zaredom, a usmjeren je na očuvanje područja uz hrvatske vode–rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiče se i podržava akcije čišćenja obala te podiže svijest stanovništva o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. 

Vaša reakcija na temu