Aktivisti upozoravaju: Jadro se sustavno truje, svi sve znaju, ali nitko ne čini ništa!

Aktivisti upozoravaju: Jadro se sustavno truje, svi sve znaju, ali nitko ne čini ništa!

Pozivaju na okupljanje u subotu u Dugopolju

Ante Janković, član građanske inicijative 'Ne daj se Cetino' i pokretač peticije protiv plinske termoelektrane Peruća, je preko društvenih mreža pozvao ekološke aktiviste na subotnje okupljanje u Dugopolju kako bi upozorili na problem slivnih voda koji je prilikom gradnje autoceste, tvrdi, riješen na nagori način, upojnim jamama.

- Upojne jame u kršu, posve su neprihvatljiva rješenja, obzirom da je krš spužva, a posebno ako se uzme u obzir činjenica da su u neposrednoj blizini izvora rijeke Jadro, praktično na samom izvoru. Posebno se ističe upojna jama ispod benzinske postaje Crodux Jug gdje je bušenjem dubinskih mina i enormnom količinom eksploziva, zabijen nož u srce rijeke Jadro. Posljedice danas pijemo svi - poručuje Janković.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Vodovoda i kanalizacije ponavljaju kako je voda zdravstveno ispravna, ali Janković ima sasvim drugačije mišljenje.

- Goleme količine najgorih sastojaka: ulja, masti, gumene prašine, kočionih obloga, kočionih tekućina, antifriza… dospijevaju izravno u izvor rijeke Jadro, truju vodu i nanose nesagledive posljedice po zdravlje široj okolici drugog grada u Hrvatskoj. I svi se prave da ne znaju ništa, a znaju i ne čine ništa! I svaki dan je sve gore i gore. Umjesto da ovaj Božji dar i prirodni biser, s vodovodom starim dva milenija bude naš ponos i dika, te prva stvar koju prikazujemo turistima, Jadro se pretvorio u milenijsku katastrofu i sramotu - smatra Janković i upozorava na odlagalište otpada u Muću koje također ugrožava Jadro. 

- Velika jama najprije se punila gnojem s peradarske farme, a zatim pretvorila u divlje odlagalište, posve iznad toka rijeke Jadro, za većih kiša se čuje kako huči voda, kada se nasloni uho na zemlju. Ovo jednom mora prestati! Ovakva voda se ni potkornjacima ne bi smjela davati, a kamoli ljudima - navodi u pozivu.

Okupit će se u 10 sati, 200 metara ispod benzinske postaje Crodux Jug, pod motom 'Dolje žive ljudi'.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare