APEL IZ VRANJICA Zar smo do daljnjeg osuđeni gledati moguće vrlo opasne bombe pred našim prozorima?
Ekologija mora Piše: Martin Bilić

APEL IZ VRANJICA Zar smo do daljnjeg osuđeni gledati moguće vrlo opasne bombe pred našim prozorima?

Posljedice azbestoze još su neizlječive, a nama stanovnicima Vranjica prijete nove ekološke opasnosti: koncesije, novi naftni terminali, iskrcaji rasutog tereta, pjeskarenja...

Republika Hrvatska i nadzorna ministarstva prihvatila su načela IMO rezolucije o zaštiti mora i priobalnog pojasa. Pomorska sigurnost na Jadranu i njihov uspjeh ovise o onome tko ih primjenjuje, o njegovoj stručnosti i vještini.

Dana 17. rujna 2020. godine u jutarnjim satima osjetio se nepodnošljivo jak miris nafte u Vranjicu. More okolo Piccole Venezije, kako je oduvijek nazivaju, na taj dan izgledalo je ovako:

S južne strane Sjeverna luka, sa sjeveroistočne strane INA baza Kaštel Sućurac, a u sredini Vranjic. Posljedice azbestoze još su neizlječive, a nama stanovnicima Vranjica prijete nove ekološke opasnosti: koncesije, novi naftni terminali, iskrcaji rasutog tereta, pjeskarenja... Do kada ćemo trpjeti i čekati da odgovorni nešto poduzmu? 

Možda je Vranjic zaboravljen, što ne želim vjerovati, od strane nadležnih u Gradu Solinu kojemu pripada. Otprilike u ovo vrijeme babljeg ljeta prošle godine na vezu baze INA-e Kaštel Sućurac zbog  udara orkanske bure popustili su konopi priveza tankera Byzantion dužine 179 metara, za vrijeme trgovačkih operacija iskrcaja, što je uzrokovalo zagađenje mora. 

U tom pogledu, između ostalih uvjeta, dozvoljen je privez brodova na navedenom vezu do najveće duljine preko svega (LOA) < 100 metara pri čemu je potrebno osigurati neprekidno praćenje meteoroloških uvjeta na terminalu. 

U tom nemilom slučaju bio je najavljen Crveni alarm od strane DHMZ-a. Uzalud smo izgleda prihvatili načela IMO rezolucije o zaštiti mora kad se isti ne implementiraju što nam dokazuje i sljedeća slika:

Germany Oil Product Tanker SEALING dužine 177,74 m, 17.9.2020. na vezu baze INA

Kao stanovnik Vranjica, poučen vrlo gorkim iskustvom od prošle godine i početkom ove godine ozbiljno sam zabrinut prvenstveno za ekologiju i kvalitetu mora i zraka. Svim stanovnicima Vranjica dominantna misao je: Zar smo do daljnjeg osuđeni gledati moguće vrlo opasne bombe pred našim prozorima?

Gospodo, moram glasno poslati poruku, žao mi je, sa strane stanovnika ovog malog bisera od poluotoka Vranjica, koji je u prošlosti preživio tešku ekološku katastrofu uzrokovanu azbestom i inim zagađivačima, to nije prihvatljivo!!!

Mi smo ovo more i ovaj okoliš naslijedili od naših pradjedova, a posudili od naše djece i budućih pokoljenja. Na nama je da sada učinimo sve da spriječimo takav slijed i učinimo sve da se svaki subjekt ponaša odgovorno i s dužnom pažnjom. Protivnik sam zaustavljanja projekata koji će zasigurno donositi boljitak i nova radna mjesta, ali sam protiv svih onih odgovornih koji ne provode i ne nadgledaju svoj rad po najvišim standardima ekološke zaštite.

Molimo da upravljanje ovim Bogom danim resursima povjerimo prije svega stručnim i odgovornim pojedincima koji će znanjem, sposobnošću i djelovanju biti dorasli svim izazovima.

Pozivamo na ujedinjenje svih subjekata i sudionika u pomorskoj djelatnosti u cilju postizanja sinergije u očuvanju naslijeđa i odgovornosti za more i okoliš što ćemo ostaviti našoj djeci.

Nikad ne zaboravimo na ekološku komponentu Jadrana koja mora biti ispred svih naših ciljeva, za one koji su ga čuvali, za nas koji ga uživamo i za one koji će doći!

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(75438, "");
Pregledaj komentare
29