Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Argonauta izdala priručnik Plave Eko-patrole

Argonauta izdala priručnik Plave Eko-patrole

Namijenjen je provedbi izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta izdala je Plava Eko-patrola - priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj. Priručnik je rezultat Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole provedene u sedam škola Šibensko-kninske županije, a realizirane u partnerstvu s Općinom Murter-Kornati, OŠ Murterski škoji – Murter i Lokalne akcijske grupe 'More 249'. 

500 tiskanih primjeraka priručnika bit će distribuirano osnovnim školama, ekološkim udrugama i jedinicama lokalne samouprave od Dubrovnika do Istre. Uz pomoć 7 lokalnih koordinatora, voditelja aktivnosti Plave Eko-patrole provedeno je i testirano 56 izvannastavnih edukacijskih aktivnosti Plave Eko-patrole u sedam škola Šibensko-kninske županije s ukupno 162 sudionika, učenika viših razreda osnovnih škola. 

Sva zapažanja voditelja, njihov osvrt na pojedine aktivnosti i evaluacija su bilježeni kako bi se usavršili elementi aktivnosti, ostvarili zadani ciljevi i osigurala kvaliteta te kako bi sam priručnik služio što većem broju budućih korisnika. Kao takav, priručnik je spreman za korištenje i podršku u realizaciji izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj i u ostalim lokalnim zajednicama.

Priručnik detaljno opisuje 8 modula (Koliko jako gazimo svoj planet?, Obnovljivi izvori energije, Hrana i održivost, eRRRRRRRiziraj se!, Zeleni bingo, Zajedno za čišći okoliš, Zar je more kiselo? i Putujuća izložba: Život jadranskih dubina) koji neformalnim metodama kroz različite teme proučavaju koncept održivosti i daju primjere za djelovanje po principima održivog razvoja. 

Aktivnosti Plave Eko-patrole stavljaju naglasak na djecu kao glavne inicijatore promjena i glavne karike koje povezuju različite članove lokalne zajednice u promoviranju održivog razvoja i koncepta 'misli globalno, djeluj lokalno'. 

'…Udruga Argonauta je ovim priručnikom na pametan i neopisivo primamljiv način pokazala što znači širiti ekopismenost – sposobnost shvaćanja osnovnih principa ekologije i življenja u skladu s njima. Radi se o jednom od najboljih edukativnih materijala o održivom razvoju koji je ikad Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom dokumentu isključiva su odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonaute i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Osnovna škola Murterski škoji napravljen u Hrvatskoj pa će njegova primjena biti pravo osvježenje i veliki korak naprijed za sve koji smatraju da održivi razvoj treba biti temelj svakog modernog obrazovanja u 21. stoljeću', kazao je Dražen Šimleša.

Priručnik Plave Eko-patrole namijenjen je svima koji su zainteresirani za održivi razvoj i neformalne metode učenja te svima koji žele oformiti grupu djece-patrolaša i provoditi aktivnosti Plave Eko-patrole u svojoj lokalnoj zajednici, a 500 tiskanih primjera bit će poslano na adrese osnovnih škola, ekoloških organizacija, lokalnih samouprava na priobalju i otocima Republike Hrvatske. 

,…Ovaj priručnik je zaista bogat izvor materijala za nastavu budućnosti, osuvremenjivanje nastavnog procesa i prilagođavanje vremenu u kojem živimo, gdje moderna škola treba i mora uz formalno učenje koje je njezin sastavni dio ugraditi i iskustveno učenje te kritičko razmišljanje i istraživanje', rekla je Ivana Mikulandra.

Nositelj projekta i partneri na projektu vjeruju da će ovaj jedinstveni priručnik poslužiti kao dobar primjer u pokretanju novih inicijativa u području održivog razvoja te zaštite prirode i okoliša te se raduju saznati kako se priručnik koristi za realizaciju izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj 'Plava Eko-patrola' u brojnim lokalnim zajednicama!

Projekt Plava Eko-patrola započeo je 1. lipnja 2019. te traje 22 mjeseca, a sufinanciran je kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje u iznosu od 1.152.000,00 kn, dok je njegova ukupna vrijednost 1.280.000,00 kn.

Vaša reakcija na temu