Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
AWASTER Održivost turističkog sektora na otoku Korčuli

AWASTER Održivost turističkog sektora na otoku Korčuli

Radionicu je vodila Marina Stenek

'Kružno gospodarstvo predstavlja priliku za poslovne sektore da povećaju otpornost, smanje troškove i doprinesu održivom razvoju, istovremeno stvarajući vrijednost za društvo i okoliš'. (Zaklada Ellen MacArthur).

Upravo tom mišlju započela je edukativna radionica o učinkovitom korištenju resursa, održana 15. svibnja u Gradskoj vijećnici u Korčuli, za predstavnike gospodarskog, posebno turističkog sektora, u sklopu projekta AWASTER. Radionicu je vodila Marina Stenek, mag. biol., a cilj joj je bio približiti sudionicima konkretne mogućnosti primjene kružnog gospodarstva u svakodnevnom poslovanju.
Uvodno su predstavljene zakonske regulative Europske unije koje se odnose na kružno gospodarstvo, s naglaskom na tranziciju prema gospodarstvu s niskom potrošnjom resursa. Sudionici su imali priliku čuti kako se na ovu temu gleda iz perspektive različitih sektora, kao i pregled poslovnih modela koji se temelje na principima kružnog gospodarstva.

Veliku pažnju i angažman sudionika izazvao je panel na kojem su predstavljeni primjeri dobre prakse s otoka Korčule i poluotoka Pelješca – konkretni, lokalni poslovni modeli koji već uspješno žive principe održivosti. Ana Farac iz Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva 'Mate Farac' podijelila je priču o povezanosti svog znanja iz agronomije i obiteljske tradicije. OPG Mate Farac naziva se samozatajnim bratom blizancem Konobe Mate, gdje Ana vodi brigu o proizvodnji, poljoprivredi i održivosti. Zahvaljujući upravo njezinom angažmanu i znanju, Konoba Mate je od 2022. godine ponosni nositelj Michelinove Zelene zvjezdice – prestižnog priznanja koje se dodjeljuje restoranima posvećenima odgovornoj gastronomiji i održivom poslovanju.

Svoj primjer predstavila je i Marijeta Čalić iz Vinarije Križ, koja je prva certificirana ekološka vinarija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Dodana vrijednost Vinarije je obnovljena stara obiteljska kuća, koja je pretvorena u eko kuću za odmor namijenjenu ljubiteljima vina. Time su spojili ekološki uzgoj, lokalnu baštinu i održivi turizam u jedinstven poslovni model.

Nakon panela uslijedio je praktični dio radionice. Sudionici su analizirali različite primjere poslovnih modela koji se temelje na kružnom gospodarstvu te su kroz samoprocjenu ocjenjivali vlastite poslovne modele prema ključnim pokazateljima učinka: učinkovitosti resursa, otpornosti na promjene, održivosti i potencijalu za stvaranje dodatne vrijednosti.

Radionica je još jednom pokazala koliko su ovakvi susreti važni – ne samo kao izvor znanja, već i kao prostor za razmjenu ideja, povezivanje i stvaranje lokalne mreže poduzetnika spremnih za održivu budućnost. Primjeri s Korčule i Pelješca dokazuju da se održivo poslovanje može uspješno provoditi i u malim sredinama, ako postoje vizija, znanje i volja.

Inače, projekt AWASTER iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2021-2027, čiji je glavni partner Istarska regionalna energetska agencija IRENA, uz partnere Udrugu Sunce iz Splita, talijanski LAG 'VeGAL', konzultantsku i investicijsku tvrtku SINLOC SPA iz Padove, Grad Casarano te LAG 5, ima za cilj smanjenje otpada, prvenstveno u Jadranskom moru kao zajedničkom resursu prekograničnog područja. Kroz projektne aktivnosti potiče se gospodarski i obrazovni sektor na što ranije usvajanje načela i vrijednosti kružnog gospodarstva u poslovanja i svakodnevne aktivnosti.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost LAG-a 5 i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Vaša reakcija na temu