Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ahmet Cakir from Pixabay Barakuda u moru kod Žirja napala ribolovca, završio je u bolnici

Barakuda u moru kod Žirja napala ribolovca, završio je u bolnici

'Ovo je jako bizarno da se dogodilo. Prvi put čujemo'

Barakuda (škaram) je u utorak kod otočića Blitvenice u blizini otoka Žirja u šibenskom arhipelagu napala podvodnog ribolovca iz Slovenije.

Riba je napala ribolovca kad ju je ovaj upucao podvodnom puškom. On je hitno prevezen u šibensku bolnicu i nije u životnoj opasnosti. Kasnije je zbog ozljeda glave prevezen u bolnicu na splitskom području.

- Ovo je jako bizarno da se dogodilo. Prvi put čujemo da je škaram napao nekog podvodnog ribolovca. Redovno idem u podvodni ribolov i nikad nisam nešto tako doživio, a niti čuo da je riba napala nekog - kaže za Jutarnji list jedan podvodni ribolovac.

Napad ribe potvrdila je i Policijska uprava Šibensko-kninske županije. Naime, u ovom je slučaju reagirala pomorska policija koja je izašla na teren i pomogla pri transportu ribolovca do bolnice.

- Prema informacijama koje imamo, ribolovac nije u životnoj opasnosti. Nakon što je ustrijelio ribu, ona ga je napala tako da ga je nekoliko puta udarila u masku. Zbog loma dijelova maske zadobio je ozljede pa je prevezen u bolnicu - ističu u toj policijskoj upravi.

Morski biolog Petar Kružić kaže da nije ništa čudno da je barakuda ili škaram napala podvodnog ribolovca koji ju je ustrijelio podvodnom puškom. Riba se, kaže, pokušala obraniti.

- Nije neobično jer je ribolovac pucao puškom. Bilo koja riba pokušat će se obraniti i normalno je da to napravio škaram ili barakuda. To je riba koja ima dosta jake zube i čeljust koja služi za lov drugog plijena. Ona vas može ozlijediti ako je napadnete. No, ono što sigurno znamo je da vas neće napasti iz čista mira, možda samo ako čuvaju mlade. To se događalo u tropima. No, već se dešavalo da je ta riba ozlijedila ljude kada su ju lovili na udicu i skidali s nje. Ima široke zube i zna ugristi. To zna biti opasno ako se krivo tretira skidanje ribe s udice - objašnjava nam ovaj morski biolog.

Kaže nam da je osobno plivao među ovim ribama u Velikom jezeru na Mljetu koje su bile u jatu i da su plivale uz njega te da ih je čak mogao izmjeriti. Nisu pokazivale nikakvu agresivnost.

- Bile su znatiželjne, ali kada su vidjele da za njih nema hrane, otišle su dalje. Ista će vam se stvar dogoditi i ako lovite ugora. Jednom je jednog ribolovca koji ga je ulovio puškom ugrizao za bedro. U ribolovu na takvu vrstu riba treba biti oprezan - ističe ovaj stručnjak.

Inače, napadi ove ribe jako su rijetki, ističe Kružić. Ima vrlo oštre zube za lov hrane, odnosno drugih riba. U tropskim morima barakuda je velika, duga je više od dva metra, a jadranska barakuda dosegne metar i pol. Takva riba teži tek nekoliko kilograma, ali ima jake mišiće. Meso joj je delikatesa, slično palamidi i skuši. Rijetka je riba u Sredozemnom moru i voli topla mora.

Vaša reakcija na temu