Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BIVŠI MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici je zločin, a žrtva je lokalno stanovništvo

BIVŠI MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici je zločin, a žrtva je lokalno stanovništvo

Nazivi poput Regionalnog centra čistog okoliša osiguravaju da narod bude miran, a narod ne bi trebao biti miran jer imamo ozbiljnih problema, kaže Dobrović

Minutom šutnje za nedavno preminulog Veljana Radojkovića počela je tematska sjednica Skupštine Splitsko-dalmatinske županije o gospodarenju otpadom, a među gostima su i dva bivša ministra zaštite okoliša Slaven Dobrović i Mihael Zmajlović. Vijećnici Mosta najavili su da će predložiti zaključak da se odustane od izgradnje Centra u Lećevici jer smatraju da je to nepotreban projekt u kojeg se uložilo 30 milijuna kuna, a još se nije odložila niti jedna vreća smeća. Upozoravaju kako u županiji ne postoji hijerarhijski slijed postupanja otpadom, ne postoji suvislo odvojeno prikupljanje, nema mreža sortirnica, kompostane i centra za ponovnu uporabu.

- Centar za gospodarenje otpadom je zločin protiv lokalnog stanovništva, jer znamo što se događa s pitkim vodama i znamo što se događa s krškim područjem. Stoga smo već u Saboru dali da se ide u izmjene Ustava što se tiče voda, kako bi one bile javno dobro svih nas - kazao je Miro Bulj, a s njim se složio i Slaven Dobrović koji je inicijator izgradnje reciklažnog centara sa sortirnicom i kompostištem na otoku Krku koji najbolje rješava pitanje otpada. 

- S Centrom za gospodarenje otpadom Lećevica upravlja tvrtka naziva Regionalni centar čistog okoliša. Takav naziv sugerira da se radi o dobrom rješenju, a sličan sustav imamo u Marišćini u Rijeci gdje je to tvrtka EKO plus. To je jednako loš projekt, negativno rješenje otpada, koje je zahvaljujući otporu građana u posljednje dvije godine, kako zbog smrada, tako i zbog problema u radu tog Centra izgubio okolišnu dozvolu - kazao je Dobrović i naglasio da zbog toga nije kasno promijeniti odluku jer lokacija u Lećevici nije dobra. 

Ističe kako je puno znanstvenika i stručnjaka koji su upozoravali da smještanje Centara za otpad u područje krša gdje je sliv važan za vodoopskrbu zločin, kako prema vodnom resursu tako i prema budućnosti. 

- Tek nedavno je resorni ministar raspisao javni natječaj za sortirnice, a to je dio važnog sustava koji uključuje odvojeno prikupljanje otpada, kompostane, centri za ponovnu oporabu i reciklažna dvorišta koja moraju biti u funkciji. Sada u smeću imamo svega i to je opasna smjesa, uništene materije, bez prilike da se od njega stvara kružno gospodarstvo na koje smo obavezni - istaknuo je Dobrović.

Do 2020. godine Hrvatska ima obavezu uvođenja 50 prosto recikliranja, u roku od deset godina moramo doći na 65 posto, a to, dodaje Dobrović, nije moguće postići s Lećevicom. 

- Tu smo svi skupa u šakama klijentističke elite koja uporno gura ovaj projekt, a koju lokalni i regionalni političari, specijalni konzultanti i pojedinci iz Europe osiguravaju. Nazivi poput Regionalnog centra čistog okoliša osiguravaju da narod bude miran, a narod ne bi trebao biti miran jer imamo ozbiljnih problema. Pogledajmo samo podatke iz Regionalnog centra Marišćina, nominalno je potrošeno 35 milijuna eura, a dodatnih radova je bilo na desetke milijuna kuna. Svi vole trošiti novce, pogotovo javne - kaže Dobrović koji smatra da se u roku od dvije godine može napraviti skok i doći do 50 posto recikliranja jer je na raspolaganju novac EU. 

- To je kao da stavite prometnu signalizaciju na prometnice i kažete da to od danas morate poštivati. To nije jednostavno, puno je lakše reći idemo činiti kao do sada, nema nikakve brige s građanima, ali svi moraju odustati od dijela komocije. To traži napora, pa političari to nerado čine i pribjegavaju ovakvim mega projektima koje oblijepe etiketama Eko plus. Upitno je i zašto se Lećevica gradi samo 27 kilometra od Centra za gospodarenje otpadom u Bikarcu, a načelo EU određuje da udaljenost između dva centra mora biti najmanje 80 kilometara. A smeće se dovozi s prostora udaljenih preko 100 kilometara. Pa se pitam tko je tu lud. A zelena svijetla za ovako loše projekte postoje, a ja tvrdim, ugrožavaju budućnost naše djece - zaključio je Slaven Dobrović.

Vaša reakcija na temu