Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Institut za more i priobalje Dubrovnik BUDITE OPREZNI Meduze preplavile Jadran

BUDITE OPREZNI Meduze preplavile Jadran

Znanstvenica objašnjava razloge

Meduze su ove godine preplavile sjeverni Jadran. Mnoštvo je pitanja o ovim organizmima, a odgovore na neka od njih dala je dr. Tjaša Kogovšek iz Centra za istraživanje mora u Rovinju

Ona kaže kako su u Centru u samo nekoliko dana dobili stotine videa 'želatinoznih organizama' te poziva građane da i dalje šalju fotogafije i snimke meduza jer one pomažu znanstvenicima. 'To je dobar način da se vidi distribucija vrsta, koliko ih je i gdje se najčešće pojavljuju', objašnjava.

Najviše informacija su dobili o kompas meduzi, a dr. Kogovšek smatra da je to zbog činjenice da ova vrsta može i opeći. Mnogo je informacija u Centar pristiglo i o rebrašu, morskom orahu, piše N1.

'Kompas meduza može opeći i njen dodir može boljeti, osobito one s osjetljivom kožom i djecu, ali za otprilike 24 sata sve bi trebalo proći', kaže dr. Kogovšek. 'More je drugačije ove godine. Meduza se može adaptirati na te utjecaje lakše nego npr. plave ribe', objašnjava dr. Kogovšek moguće uzroke tolikog broja meduza dodajući kako je možda riječ o temperaturi, možda o nekom drugom faktoru.

Na pitanje hoće li ovako biti cijelo ljeto, ona kaže kako su meduze prisutne tijekom cijele godine, a najviše ih je zimi. 'Sad je sezona kompas meduza, od veljače do srpnja. Onda slijede druge vrste, svaka vrsta ima svoju sezonu kad se javlja', objašnjava. Meduze ne bi trebale biti pretjerano opasne, ali ipak je potrebno biti oprezan u njihovoj blizini.

'Nema velike opasnosti, ali pozivam da ih ne diraju. To su žarnjaci, svi žarnjaci imau otrove, ne znamo kako će to djelovati na kupače', zaključuje dr. Kogovšek, prenosi T-portal.

Vaša reakcija na temu