Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
CEMEX pruža rješenja s nižom ugljičnom emisijom iz svoje obitelji Vertua® za jedan od najvećih regionalnih infrastrukturnih projekata - Pelješki most
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

CEMEX pruža rješenja s nižom ugljičnom emisijom iz svoje obitelji Vertua® za jedan od najvećih regionalnih infrastrukturnih projekata - Pelješki most

Čak 95 posto CEMEX-ovog cementa koji gradi Pelješki most je iz obitelji niskougljičnih proizvoda Vertua®, što doprinosi smanjenju emisija CO2

U ovom velikom građevinskom pothvatu CEMEX Hrvatska dobavlja cement, uključujući cemente s nižim ugljičnim otiskom Vertua®. S tvrtkom PGM Ragusa, dobavljačem betona za izvođača radova, CEMEX je potpisao ugovor o isporuci cementa, s prvim količinama isporučenim u listopadu 2018. Tri vrste CEMEX-ovog cementa koriste se u proizvodnji betona za ovaj projekt - dvije čine 95 posto mosta, pružajući održivije rješenje s nižom emisijom ugljika.

Cementna rješenja s nižim ugljičnim otiskom prate CEMEX-ovu klimatsku strategiju 'Budućnost na djelu'. CEMEX je prva tvrtka u sektoru koja je objavila svoju predanost smanjenju emisije CO2 za najmanje 55 posto u svom poslovanju u Europi do 2030. godine, u skladu s ciljevima Europske unije. Prije ove obveze, CEMEX je već postigao blizu 35 posto smanjenja emisija do 2020. godine.

Građevinski dio betonskih radova na Pelješkom mostu završen je početkom 2021. godine. Trenutno se postavlja i zavaruje čelična kolnička konstrukcija mosta, a postavljanjem zadnjeg segmenta, što je predviđeno za srijedu navečer, most će konačno spojiti hrvatski teritorij. Nakon ove faze ostat će oko 800 tona cementa za proizvodnju betona za rubnike, šahtove i ostale detalje.

- CEMEX-ov cement je ponovo prepoznat kao kvaliteta s tradicijom i veseli nas što će biti dio još jednog u nizu velikih infrastrukturnih projekata u zemlji i regiji. Ne samo da možemo isporučiti potrebne količine materijala, već svojim partnerima i kupcima možemo ponuditi stručnost i savjete u proizvodnji i gradnji, što nas odvaja od konkurencije i osigurava nam povjerenje izvođača radova - komentirao je Velimir Vilović, direktor CEMEX-a Hrvatska.

Krajem 2018. godine, China Road and Bridge Corporation započela je izgradnju Pelješkog mosta. Završetak prve faze izgradnje Pelješkog mosta obilježen je u travnju 2019. godine, tijekom državnog posjeta kineskog premijera Li Keqianga Summitu Kina + 16 i poslovnom forumu u Dubrovniku. Hrvatski i kineski premijer tada su zajednički pokrenuli ugradnju najduljeg 128-metarskog čeličnog pilota budućeg mosta, koji će biti završen 2022. godine.

Ovaj projekt, djelomično financiran iz fondova Europske unije, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj u posljednja tri desetljeća. Most će premostit Malostonski zaljev i povezati Komarnu s Brijestom na poluotoku Pelješcu, povezujući tako Dubrovačko-neretvansku županiju s ostatkom kopna i uspostaviti nesmetanu prometnu vezu između svih dijelova hrvatskog teritorija.

Vaša reakcija na temu