Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
CENTAR SKRIVENA DALMACIJA Dani otvorenih vrata uz 'Vremensku kapsulu'

CENTAR SKRIVENA DALMACIJA Dani otvorenih vrata uz 'Vremensku kapsulu'

Na kakvom Mosoru želim živjeti 2050. godine?

Program Dani otvorenih vrata Centra za posjetitelje u Dugopolju, koji će se održati od 2. do 4. lipnja, namijenjen je svima koji su se zaželjeli bijega od gradske gužve i dnevne rutine, malo avanture i odmora u očuvanoj prirodi.

Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija - Dugopolje je središte sveobuhvatnog EU projekta Skriveni habitati u kojem se inovativno, multimedijalno i edukativno prezentira prirodna baštinu područja Splitsko-dalmatinske županije.

Natura 2000 je ekološka mreža Europske unije, sastavljena od područja važnih za očuvanje europski ugroženih vrsta i staništa. Njezin cilj je očuvati ili ponovno uspostaviti povoljno stanje više od tisuću ugroženih i rijetkih vrsta, te oko 230 prirodnih i poluprirodnih stanišnih tipova.

Površina ekološke mreže Natura 2000 u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosi 280.164,37 ha (cca 20% površine Splitsko-dalmatinska županije) od čega 180.882,53 ha pripada kopnenom dijelu, a 99.281,840 ha morskom dijelu. Na području Županije nalazi se 6 područja očuvanja značajnih za ptice (POP) te 142 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove (POVS). Najvećim dijelom ekološke mreže na području Splitsko-dalmatinske županije upravlja Javna ustanova More i krš.

Edukativna komponenta Centra uključuje interpretaciju prirodne baštine zaštićenih područja, te edukaciju posjetitelja o važnosti očuvanja krajobrazne, biološke i geo raznolikosti te promociju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000.

Doživljaj posjetitelja unaprjeđuje se kroz uporabu virtualne tehnologije.

Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija je nova posjetiteljska atrakcija koja otvara vrata u svijet otkrivanja skrivenih habitata, nedostupno čini dostupnim, nevidljivo-vidljivim te je komunikacijski prilagođena novoj generaciji posjetitelja. 

Namijenjen je domaćim i stranim posjetiteljima koji će putem multimedijalnog i senzornog iskustva za sva osjetila  doživjeti prirodnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije  te će se kroz destinacijski brend Skrivena Dalmacija upoznati s turističkim atrakcijama i proizvodima područja od Vrlike do Vrgorca s obje strane brdsko-planinskih barijera. 

Centar nudi bogat izbor edukativnih radionica namijenjen svim dobnim skupinama i osobama sa invaliditetom, a što su obrazovne institucije već prepoznale te dogovorile posjet Centru u sklopu izvan učioničkih aktivnosti koje se održati u Edukacijskoj dvorani Centra te na poučnim stazama i školama u prirodi.

Ponudu Centra su prepoznale i turističke agencije koje svojim gostima nude potpuno novi  doživljaj  dostupan u svim vremenskim uvjetima i tijekom cijele godine.

Planine Mosor i Kozjak postale su prave outdoor izletničke destinacije za lokalno stanovništvo, a sve ih više otkrivaju i domaći/ strani posjetitelji, no još uvijek su nedovoljno turistički valorizirane. Centar promiče plansko upravljanje razvoja održivog turizma, s fokusom na  područje u obuhvatu Nature 2000 (Mosor, Kozjak), prirodu  donosi u urbanu sredinu, a  posjetitelje organizirano i kontrolirano odvodi u prirodu.   

Lokacija Centra za posjetitelje kao centralne polazišne točke za istraživanje Skrivene Dalmacije je smještena u industrijskom-urbanom središtu Dugopolja, u neposrednoj blizini autoputa te na vratima područja iza planinskih barijera. Centar je simbol  održivog razvoja za sve poduzetnike u industrijskoj zoni te kroz svoju ponudu i suradnju na različitim projektnim aktivnostima  potiče održivo poduzetništvo u zoni nultog kilometra. 

Pitanje - zašto Centar nije u prirodi - Centar promiče održivi razvoj, a to uključuje korištenje postojeće infrastrukture I resursa u neposrednoj blizini  prirodnih atrakcija. Cilj Centra je upravljati ljudskom aktivnošću u prirodi, a ne prirodu dodatno narušiti.

Turizam se ne događa slučajno. Posjetitelji  će se planski dovoditi u Centar, no Centar je prilagođen i otvoren za prihvat individualnih gostiju.

Cilj formiranja novog turističkog proizvoda 'Skrivena Dalmacija' je valorizacija i veća turistička vidljivosti ponude Dalmatinske zagore posjetiteljima na domaćem i stranom tržištu.

Proizvod Skrivena Dalmacija sačinjavaju atrakcije i sadržaji na području županije s naglaskom na Dalmatinsku zagoru. Primarni fokus je na atrakcije od Vrlike go Vrgorca.

Ususret programu Dana otvorenih vrata Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija - Dugopolje iz Centra poručuju: 'S ciljem stvaranja nezaboravnih uspomena s vašim najmilijima u centru ćete moći doživjeti virtualnu stvarnost preko VR naočala uz projekciju od 360 stupnjeva s kojom će vam se približiti suživot čovjeka i prirode na način prilagođen novoj generaciji posjetitelja. Vodit ćemo Vas u šetnju predivnim vrhovima i zelenim površinama Mosora te u skrivene zakutke špilje Vranjače. Poigrajte se s djecom na multi-touch stolovima, proučite taktilnu 3D maketu Mosora te istražite svijet ljekovitih i aromatičnih biljki na mirisnom zidu, a usput saznajte neke zanimljivosti iz svijeta planinarenja, botanike i zoologije'.

Za najmlađe su pripremljene edukativne i zabavne radionice u kojima mogu sudjelovati sva djeca, ali i oni koji se tako osjećaju. 

'Male i velike znanstvenike pozivamo na radionice koje su djelatnici Centra pripremili za sve uzraste, pa tako i za stručnu publiku kao što je 'Priča o mekousnoj pastrvi'. Upoznajte se sa svijetom gmazova i vodozemaca kroz radionicu 'Mosorski zmajevi'. Posebnu poslasticu smo pripremili u obliku radionice 'Podzemni svijet krša' gdje će polaznici moći isprobati dio speleološke opreme. Kad izađemo iz podzemnog svijeta možete saznati sve o bogatom i čudesnom svijetu ptica na radionici 'Leteći prijatelji'. Posjetite Centar kako bi sudjelovali i u izradi vremenske kapsule 'CP Vremeplov', raznim čitaonicama te zaigrajte kviz 'Potjera po Mosoru! Sigurni smo da ste među našim prijedlozima pronašli nešto za sebe', dodaju.

Posjet multimedijalnom postavu Centra te sudjelovanje na brojnim edukacijama i edukativnim radionicama za djecu i odrasle tijekom programa Dani otvorenih vrata od 2. do 4. lipnja je besplatan, a prijaviti za sudjelovanje se može pozivom na broj telefona 021 202 073 ili putem maila cpskrivenadalmacija@gmail.com.

Vaša reakcija na temu