Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
COVID-19 nije prekinuo borbu protiv plastike u morima

COVID-19 nije prekinuo borbu protiv plastike u morima

Prezentirani su dosadašnji primjeri dobre prakse i trenutne znanstvene spoznaje

Usprkos trenutnoj situaciji vezanoj uz COVID-19 pandemiju, na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu održan je Info dan EU Interreg Med projekta PLASTIC BUSTERS MPAs: Očuvanje biološke raznolikosti od plastike u zaštićenim morskim područjima na Mediteranu.

Poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke, na Info danu u organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu (FGAG) i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, okupili su se predstavnici 14 relevantnih državnih, znanstvenih i civilnih organizacija kako bi razmijenili svoja znanja, prezentirali projektne rezultate i strategije za borbu protiv plastike u Sredozemlju. Prezentirani su dosadašnji primjeri dobre prakse i trenutne znanstvene spoznaje, metodološki aspekti i  inovativne tehnologije te je analizirana problematika usklađivanja metodologija za monitoring morskog otpada u različitim geomorfološkim sredinama.

Uz pozdravni govor dekana, izv. prof. dr. sc. Nikše Jajca, konferenciju je otvorio prof. dr. sc. Roko Andričević, voditelj projekta na FGAG-u, koji je između ostalog prezentirao dosadašnje aktivnosti projekta. Uz predstavnike Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, mr. sc. Anicu Brlek Juren i Irenu Vučenik Šostik, svoje su projekte i aktivnosti prezentirali dr. sc. Pero Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, predstavnici JU Nacionalni park Brijuni Andrea Blašković i Lena Kukoleča, dr. sc. Mirta Smodlaka s Instituta Ruđer Bošković, te na posljetku predstavnici Plavog svijeta Jelena Basta i Gorjan Agačević.

Uz već spomenute, na Info danu prisustvovali su i predstavnici Javne Ustanove RERA SD, PAP/RACa, Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade, Splitsko-dalmatinske županije, Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku,  Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu te predstavnici Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce Split.

Plastic Busters MPAs Interreg Med projekt okuplja 15 projektnih partnera kao i 17 pridruženih institucija iz 8 mediteranskih zemalja: Albanije, Cipra, Hrvatske, Francuske, Italije, Grčke, Slovenije i Španjolske. Krajnji cilj projekta je poboljšati zaštitu staništa i vrsta u pelagijskim i obalnim morskim zaštićenim područjima kroz ciljano praćenje, procjenu, prevenciju i ublažavanje utjecaja morskog otpada. Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje se odnose na cijeli ciklus upravljanja morskim otpadom, od razvoja metodologija monitoringa, dijagnosticiranja pojedinih utjecaja, aktivnosti prevencije i ublažavanja, te na posljetku razvoja kapaciteta i prijenosa znanja.

Pod vodstvom Sveučilišta u Sieni i Mreže rješenja za održivi razvoj (Sustainable Development Solutions Network) planira se razvoj multidisciplinarne strategije i zajedničkog okvira za djelovanje u sklopu inicijative Plastic Busters koja ima za cilj definirati prioritetne aktivnosti nužne za rješavanje problema morskog otpada u Sredozemlju. Plastic Busters inicijativa prepoznata je u okviru Unije za Mediteran 2016., prikupljajući na taj način političku potporu 43 euro-mediteranske zemlje.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj s iznosom od 4.296.000 €, a ukupni proračun iznosi 5.055.000 €. Trajanje projekta je 48 mjeseci. aktivnosti prevencije i ublažavanja

Vaša reakcija na temu