Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dalmatinska energetska agencija izdala Vodič za postavljanje fotonaponskog sustava

Dalmatinska energetska agencija izdala Vodič za postavljanje fotonaponskog sustava

'Solarna energija uz najmanja ulaganja daje najveću uštedu'

Dalmatinska energetska agencija pripremila je i tiskala Vodič za postavljanje fotonaponskog sustava na kuću ili zgradu. Riječ je o sveobuhvatnom i detaljnom vodiču koji će građanima odgovoriti na brojna pitanja vezana uz korištenje sunčane energije. Stručnjaci Dalmatinske energetske agencije pripremili su teme o tome isplati li se ugraditi fotonaponski sustav, kakva je pravna procedura, kakve se porezne stope primjenjuju kao i iscrpne tehničke karakteristike važne za postavljanje sustava. 

- Tehnologija korištenja energije Sunca sve je pristupačnija i vrlo praktična za proizvodnju energije jer se fotonaponski paneli jednostavno mogu instalirati na krovove zgrada. Uz to, solarna energija uz najmanja ulaganja daje najveću uštedu. Kada znamo da Splitsko-dalmatinska županija prosječno ima 2500 sunčanih sati godišnje, a samim tim značajan potencijal za bolje korištenje sunčevih resursa, jasno je zašto stanovnike Splitsko-dalmatinske županije želimo detaljno informirati o potencijalima i mogućnostima koje im pruža ovakav oblik tehnologije - kazao je ravnatelj Dalmatinske energetske agencije Mario Jakić.

Vodič je koncipiran tako da uz opće podatke precizira odgovore na pitanja zašto postaviti solarnu elektranu na krov te o čemu treba voditi računa prije procesa ugradnje. Nadalje, Vodič daje jasne upute o načinima ugradnje solarne elektrane, kao i o procedurama koje je potrebno napraviti prije ugradnje fotonaponske elektrane na krov. Daju se i odgovori na pitanje o tome koje su najčešće pogreške u postavljanju fotonaponskih elektrana uz važne tehničke detalje neophodne pri projektiranju elektrane. Uz to, Vodič građane informira o tome na što se točno, pri izgradnji fotonaponske elektrane, porezna stopa od nula posto poreza na dodanu vrijednost - primjenjuje. Konačno, Vodič daje uputu u koje dvije postojeće kategorije proizvođača građani u slučaju izgradnje fotonaponskih sustava spadaju.

Vodič se u digitalnom obliku nalazi na web stranici Dalmatinske energetske agencije www.dea-sdz.hr. U tiskanom obliku građanima će biti dostupan na info pultu DEA-e u City Centeru one Split (Vukovarska 207), od 9 do 19 sati i to od srijede, 5. travnja, do petka, 7. travnja. Građani i svi zainteresirani će i na info pultu moći dobiti i dodatne informacije.

Podsjetimo, Dalmatinska energetska agencija svim zainteresiranima za ugradnju fotonaponskih sustava kontinuirano pruža besplatne savjetodavne usluge, a pri kraju je i izrada Baze podataka o izvođačima i projektantima fotonaponskih sustava za cijelu Republiku Hrvatsku.

Vaša reakcija na temu