Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Yves Bernardi from Pixabay Dalmatinska energetska agencija izrađuje bazu podataka svih certificiranih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije

Dalmatinska energetska agencija izrađuje bazu podataka svih certificiranih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije

Iz prosječno oko 2500 sunčanih sati godišnje postoji značajan potencijal za bolje korištenje sunčevih resursa

Dalmatinska energetska agencija (DEA) u postupku je izrade baze podataka certificiranih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije stoga poziva proizvođače, distributere, izvođače radova, instalatere i projektante sustava obnovljivih izvora energije da dostave svoje podatke. Baza podataka će se kontinuirano ažurirati i nadopunjavati, a podatci će javnosti biti dostupni preko web stranice DEA-e: www.dea-sdz.hr

Na toj internetskoj stranici građanima će biti moguće dobiti popis svih certificiranih izvođača projektanata sustava obnovljivih izvora energije ne samo s područja Splitsko-dalmatinske županije, već i cijele Republike Hrvatske.

Preko stranice građani će moći uputiti pitanja i zatražiti preporuke. DEA će, pak, nadzirati rad certificiranih izvođača i projektanata.

- Cilj ovog projekta je da Dalmatinska energetska agencija građanima olakša izbor ovlaštenih izvođača projektanata obnovljivih izvora energije i pruži savjetodavnu pomoć građanima zainteresiranim za ulaganje u korištenje obnovljivih izvora energije s posebnim naglaskom na korištenje sunčeve energije. Savjetodavna pomoć za građane je besplatna i dostupna u svim koracima: od inicijalnog savjetovanja, savjetovanja tijekom izrade projektno-tehničke dokumentacije pa do savjetovanja u završnom nadzoru - stoji u priopćenju koje potpisuje Mario Jakić, ravnatelj DEA-e.

Izradom ove baze podataka, dodaje, omogućit će se učinkovito povezivanje interesa građana zainteresiranih za ulaganje u vlastite sustave obnovljivih izvora energije (OIE) sa ponuđačima i projektantima: fotonaponskih sustava, solarnih toplinskih sustava, plitkih geotermalnih sustava i dizalica topline i manjih kotlova i peći na biomasu.

Naime, uz prosječno oko 2500 sunčanih sati godišnje u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji značajan potencijal za bolje korištenje sunčevih resursa.

Vremenski uvjeti (intenzitet sunca, pokrivenost oblacima, relativna vlažnost i nakupljanje topline) određuju proizvodnju električne energije. Međutim, postoje i tehnički čimbenici koje treba uzeti u obzir kako bi se maksimizirao potencijal sunčeve energije.

Prijava iskaza interesa za upisom u bazu podataka dostavlja se na adresu elektroničke pošte agencije: info@dea-sdz.hr, s naznakom: Javni poziv za uvrštavanje u bazu podataka ponuđača i projektanata sustava OIE - iskaz, daje se. Prijave će se zaprimati kontinuirano.

Vaša reakcija na temu