Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Danijel Kukoč: Lećevica opet kasni, plaćat ćemo penale i gušiti se u smeću

Danijel Kukoč: Lećevica opet kasni, plaćat ćemo penale i gušiti se u smeću

Vijećnik SDP-a uputio je priopćenje uoči Županijske skupštine koja će se održati u ponedjeljak

Za ponedjeljak je sazvana je sjednica Županijske skupštine na kojoj je između ostalih točaka i rebalans proračuna za 2019. godinu. Ono što odmah upada u oči je, poručuje Danijel Kukoč vijećnik SDP-a, smanjenje stavke koja je odnosi na zaštitu prirode i uređenja okoliša gdje se stavka s 89.755.371,40 kuna mijenja i sada iznosi 12.227.652,40 kuna i to za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. 

- Dakle govorimo o smanjenju od cca 77,5 milijuna kuna. Prema hodogramu aktivnosti koji je predstavljen na tematskoj sjednici županijske skupštine u lipnju prethodno savjetovanje sa zainteresiranom javnosti za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici trebalo je biti raspisano u srpnju, javni natječaj u kolovozu, ugovor za projektiranje i građenje sklopljen u svibnju 2020., projektiranje i građenje završeno u svibnju 2022., probni rad, tehnički pregled i uporabna dozvola izdani do prosinca 2022. Ovi rokovi se ne poštuju, a isti su i potpuno nerealni, te je danas sasvim sigurno da RCGO Lećevica neće biti izgrađen do kraja 2022. godine - upozorava Kukoč.

Ovim smanjenjem proračunskih sredstava u 2019. godini za ovaj projekt dovodi se do daljnje prolongacije rokova, smatra vijećnik SDP-a.

- Kada uzmemo u obzir i činjenicu da bivšem direktoru RCČO preko godinu i po dana nije pronađena adekvatna zamjena, a da sada i privremena upraviteljica 'bježi' iz tvrtke jasno je da nešto ne štima. Nadalje, prema Planu dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada u Hrvatskoj svi deponiji u našoj županiji moraju biti zatvoreni do kraja 2022. godine. Odlagališta u županiji imaju kapacitet za zaprimanje otpada do 2022. godine ako se količina otpada ne bude mijenjala. Kako do tada RCGO Lećevica neće biti izgrađen, sav otpad s područja županije od Makarske do Kaštela trebao bi se odlagati na Karepovac što znači da će Karepovac postati regionalno odlagalište otpada - dodaje Kukoč.

Dodaje kako je prema projektu sanacije Karepovca dnevna količina odloženog komunalnog otpada na Karepovac je 11.000 tona, a trenutno se odlaže oko 15.000 tona što znači da Grad Split ne poduzima ništa na primarnoj selekciji otpada te i prije kraja 2022. godine na Karepovcu više neće biti mjesta za odlaganje otpada.

- Sve navedeno proizvest će situaciju da će sav otpad u Dalmaciji ostati na ulicama kako je bilo u Napulju 2011. godine i da ćemo se ponovno gušiti u smradu odnosno da ćemo otpad morati skupo negdje odvoziti, a naravno sve na trošak građana kojima će cijena odvoza otpada višestruko porasti. Također, kako se na primarnoj selekciji otpada radi jako malo da ne kažem nikako zbog nesposobnosti svih razina vlasti u Republici Hrvatskoj građani će plaćati skupe 'penale' koji se procjenjuju na nekoliko desetaka tisuća eura dnevno - zaključuje Kukoč.

Vaša reakcija na temu