Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DINARA BACK TO LIFE Projekt za očuvanje planine dobio vizualni identitet

DINARA BACK TO LIFE Projekt za očuvanje planine dobio vizualni identitet

Posebnost ove web stranice je interaktivna karta dinarskog područja koje će se redovito puniti izvješćima o travnjacima, ali i na kojoj mogu sudjelovati svi OPG-ovi s područja Dinare

Dinara back to LIFE projekt je dobio prepoznatljiv i upečatljiv vizualni identitet te web stranicu na kojoj se može saznati sve o projektu obnove travnjaka na Dinari! 

- Ako vas u budućnosti zainteresiraju travnjaci i stočarstvo na Dinari, gdje kupiti najbolji med i što je stadu najdraže imati na meniju, Dinara back to LIFE je web stranica za koju trebate znati. Jednim klikom proširite svoje znanje o flori, fauni i očuvanju Dinare te osnaživanju perspektive o razvoju potencijala Dinare. Dinara back to LIFE je projekt zaštite prirode i bioraznolikosti te obnove dinarskih pašnjaka na čijem očuvanju će raditi stručnjaci iz nekoliko institucija, a priliku za uključivanje i rad dobit će i mladi iz cetinskog kraja - poručuju iz udruge Biom.

Otkrivaju i kako počinje virtualna priča o Dinari.

Travnjaci na Dinari nekada su bili bogatstvo domaćem stanovništvu; stoka se u ljetnim mjesecima izvodila na ispašu i vraćala u nizine tek u zimskom razdoblju. Takav način života nazivan još i transhumanca, pridonosio je i čuvao biološku raznolikost Dinare. Posljednjih tridesetak godina, život na Dinari uvelike se promijenio, ostali su tek statistika i zapisi te pokoje manje stado s pastirom duž cijelog područja. Kako bi sačuvali travnjake koji su u najvećoj mjeri zapušteni ili gotovo nestali, ali i dinarski život od zaborava, projektom Dinara back to LIFE želja je restaurirati travnjake, oživjeti pašnjake i sačuvati ptičje vrste ovisne o Dinari. Osim obnove travnjaka, potencijal za razvoj cijelog područja prepoznat je u radu domaćeg stanovništva i jačanju poljoprivrede, stočarstva, ali i turizma.

Stvaranje vizualnog identiteta započeto je u veljači internetskom anketom među lokalnim stanovništvom, ali i šire, kako bi otkrili kakva je percepcija javnosti o Dinari. Kreativni ciklus započeo je prikupljanjem ideja, razmatranjem boja, stilova i simbola koji će kroz jedinstven i zanimljiv način prikazati ne samo područje, već i svakodnevni život stanovništva, njihov trud i rad te mogućnost održivog upravljanja Dinarom.

- Dinara je veličanstvena i puna života, iako često čujemo epitete poput surova, divlja ili teška. Stvaranjem identiteta o prirodnim, kulturnim i životnim vrijednostima Dinare, ne samo da smo htjeli prikazati njezinu vidljivu snagu, golet i krš, pa i najviši vrh Lijepe naše; naša želja je osvijestiti ljude na bogatstvo koje Dinara pruža i njezinu važnost za svijet oko nas. Vizualni identitet možda se na oko čini suprotan očekivanim epitetima za krš, on je brižan, pun simbolike, podsjetnik da dobro Dinare treba znati kako poštovati, mudro koristiti i bezvremenski čuvati - ističe Melani Glavinić, članica projektnog tima.

Vizualni identitet virtualno i web stranica oživjele Dinare nosi potpis mladih, iskusnih i kreativnih riječkih snaga simboličnog naziva Radionica. Dizajn je moderan, vedar i usklađen sa svim načelima današnjeg dizajna te lako prepoznatljiv, dok web koristi moderan font čistih i jasnih linija. Dodatni elementi su kalendar na kojem će biti zakačene obavijesti o aktivnostima, volonterskim akcijama, izložbama ili druženjima s domaćim stanovništvom, a jednim klikom dostupna je stručna literatura. Web je ispunjen bogatim, stručnim sadržajem pisanim lako razumljivim stilom i jezikom, a posebnu čar daje Dnevnik Dinare u kojem ćete moći pratiti aktivnosti 'iza scene' i dojmove kako članova projektnog tima, tako i ostalih sudionika. 

Posebnost ove web stranice je jednostavna interaktivna karta dinarskog područja koje će se redovito puniti izvješćima o travnjacima, ali i najvažnije – na kojoj mogu sudjelovati svi OPG-ovi s područja Dinare tako što će imati svoj besplatni promotivni prostor. 

- Dinara treba biti i ostati 'živa', a to je moguće jedino u suživotu s prirodom, radom i gradnjom aktivne virtualne zajednice vrijednih ljudi koji prepoznaju njezin potencijal, proizvode i ukazuju nam da se – može. Ovaj web je mjesto za svih koji mogu ili žele biti dio njezine budućnosti, a mi ćemo se nesebično truditi svojim stručnim znanjem i iskustvom biti im podrška, ali i neizrecivo biti zahvalni Dinari! - zaključuje Dinara back to LIFE tim i poziva sve zainteresirane OPG-ove od Knina do Trilja da im se jave. 

Vaša reakcija na temu