Dječji crteži uljepšat će pametne kontejnere za otpad na šibenskim ulicama

Dječji crteži uljepšat će pametne kontejnere za otpad na šibenskim ulicama

Udruga Mladi u EU poziva sve osnovnoškolce da se jave na natječaj

Objavom kreativnog natječaja za šibenske osnovnoškolce službeno su započele prve aktivnosti projekta Šibenik Zero Waste City, kroz koji će se u ovoj i sljedećoj godini na zanimljive i kreativne načine educirati građani o važnosti recikliranja i zaštite okoliša, a grad Šibenik obogatiti infrastrukturom za odgovorno gospodarenje otpadom. Brojne ekološke aktivnosti predvodit će udruga Mladi u Europskoj uniji, kao nositelj projekta, u suradnji s Gradom Šibenikom, Javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik.

- Zadovoljstvo nam je predvoditi projekt koji objedinjuje neke od ključnih ciljeva naše udruge, kao što su promicanje, razvitak i unapređenje informiranosti mladih te zaštita prirode i okoliša. Situacija s pandemijom koronavirusa bila je sigurno neočekivani šok za sve, ali ipak vjerujem kako je veliki broj građana počeo više promišljati o stvaranju održivije budućnosti za generacije koje dolaze. Stoga smo pokrenuli kreativni natječaj i pozivamo roditelje talentiranih osnovnoškolaca i samu djecu da podjele s nama crteže koji prikazuju njihovu viziju svijeta bez otpada. Osim što se djeca mogu na kreativan način zabaviti u trenutnoj situaciji ograničenog kretanja, njihovi crteži će pomoći promociji važnosti odgovornog ponašanja prema okolišu - istaknuo je Matej Matić iz udruge Mladi u EU.

Natječaj za osnovnoškolce bit će otvoren od 18. svibnja do 7. lipnja i dostupan na službenim web i Facebook stranicama udruge Mladi u EU. Žiri će činiti predstavnici sudionika u projektu: Francesco Lombardi (udruga mladih Mladi u EU), Nastia Alfier (Društvo arhitekata Šibenik), Ivana Spahija (Zeleni grad Šibenik d.o.o.) i Vera Jergović Bolanča (JU Tvrđave kulture Šibenik), koji će odabrati dva najbolja rada, dok će o trećem odlučiti građani pomoću broja prikupljenih likeova na Facebook stranici udruge Mladih u EU, gdje će biti objavljeni svi pristigli radovi. Pobjednički radovi uljepšat će tri Bigbelly pametna kontejnera za otpad koji će biti postavljeni na šibenskim ulicama.

- Edukativne aktivnosti građana samo su dio doprinosa uspješnijem gospodarenju otpadom u Šibeniku. Osim samih građana, veliki dio zagađenja na šibenskim ulicama i plažama generiraju brojni turisti koji tijekom sezone posjete grad. Stoga je od iznimne važnosti osigurati i adekvatnu infrastrukturu za gospodarenje otpadom, čemu ovaj projekt svakako nastoji doprinijeti - naglasio je Matić.

Bigbelly rješenja, zahvaljujući ugrađenoj preši, znatno povećavaju kapacitet kontejnera, a pomoću sustava dojave signaliziraju kada ih je potrebno isprazniti te tako štede vrijeme i financijska sredstva. Osim tri Big Belly kontejnera, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik i Tvrđavom kulture, na tvrđavama sv. Mihovila i Barone bit će postavljeno 15 kanti za odvajanje otpada te dodatnih 20 kontejnera za odvajanje otpada na šibenskim plažama.

S obzirom na to da je Šibenik i od strane UNICEF-a prepoznat kao grad djece koji svake godine promovira sve oblike dječjega umjetničkog stvaralaštva, u slučaju normalizacije situacije i ponovne revitalizacije društvenih događanja, veliki dio edukativnih aktivnosti ovoga projekta bit će usmjeren prema djeci i mladima. Kako bi se poticala svijest o važnosti zaštite okoliša od najranije dobi, u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik organizirat će se kreativne eko radionice koje će biti dio edukativnog programa ustanove Moja tvrđava znanja, a održavat će se u prostorima tvrđave Barone i tvrđave sv. Mihovila. Također, tijekom godine održat će se akcije čišćenja šibenskih plaža, a eko radionica projekta Šibenik Zero Waste City postat će centralni dio edukativnog programa popularnog adventskog događanja za djecu Adventurica.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65588, "");
Pregledaj komentare