Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dnevno u svijetu plogga 2-3 milijuna ljudi, akcija se organizira i u Splitu

Dnevno u svijetu plogga 2-3 milijuna ljudi, akcija se organizira i u Splitu

Hodat će se ili trčati te istovremeno čistiti splitska obala, stara jezgra grada i Marjan

Ove subote, 21. svibnja, od 10 sati povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj organizira se velika plogging akcija u sklopu 'Tuta Forca' projekta.

Plogging (skupljanje smeća plus jogging/hodanje) globalni je pokret kojem se može pridružiti bilo tko. Organizatori ističu da svakog dana u svijetu redovno plogga 2-3 milijuna ljudi!

- Plogging (i pliking) je jednostavan, a radi se o skupljanju smeća tijekom trčnja, planinarenja, šetnje ili vožnje bicikla. To je način da zaštitite svoje omiljene staze i prirodna područja, ali i gradove i mjesta u kojima živite, učinite svijet ljepšim mjestom i uživate u tim dašcima svježeg zraka!

Osim direktne koristi za okoliš i sjajnog osjećaja višeg cilja, plogging ima i veću potrošnju od hodanja/trčanja jer se sastoji od dodatnih vježbi (pretkloni, čučnjevi, nošenje tereta), a sve to naravno pridonosi i većim učinkom same aktivnosti (trčanje 30 min = cca 290 kcal;  plogging 30 min = cca 340 kcal) - pojašnjavaju.

Konkretno, ovaj događaj provest će na način da se hoda / trči i čisti splitsku obalu, staru jezgru grada i Marjan, počevši s tri startne pozicije u tri grupe: Obojena svjetlost - plaža, Marjanska / Špinutska vrata, Žnjan - ispod hotela Amfora.

Svi završavaju plogging akciju na Bačvicama gdje će biti glazbe, snackoca te zabavno-sportski party. Hip hop i house klub Clique održat će kratki nastup i trening plesa otvoren za sve sudionike. Također, ekološko društvo Picigin-Bačvice povest će picigin školicu i trening! 

- Ovo je navika koju želimo da usvoje svi koji će se s nama družiti ovog, ali i narednih proljeća.

Mi ćemo osigurati vreće za smeće i rukavice, a vas molimo da ponesete svoju bocu vode (po mogućnosti ne plastičnu) i bijelu majicu - dodaju iz organizacije.

Ističu i da se pridružiti mogu - svi!

Vaša reakcija na temu