Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija Dobroslavić: Izgradnja zračne luke kod Trebinja mogla bi nanijeti ekološku štetu rijeci Ombli

Dobroslavić: Izgradnja zračne luke kod Trebinja mogla bi nanijeti ekološku štetu rijeci Ombli

'Prema ESPO konvenciji, ako se neki projekt realizira blizu granice, nužno je kontaktirati i drugu državu, s druge strane granice'

Dubrovačka sezona krenula je jako dobro, međutim, s druge strane granice sve su jače glasine o izgradnji aerodroma u blizini Trebinja. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kaže kako Dubrovčani nisu protiv izgradnje zračne luke, već u protiv lokacije kod naselja Taleža gdje bi se ona trebala izgraditi, javlja HRT.

- Ta se lokacija nalazi pet i pol kilometara od izvorišta Omble. Budući da je to druga zona vodozaštite prema istraživanju iz ’91 godine, pokazuje se da bi ta investicija bila ugroza za izvorište Omble koje je izvor opskrbe vodom cijelog dubrovačkog područja - od Stona do Prevlake. Ne smijemo dopustiti ništa što bi to ugrozilo. Očekujemo da u Republici Srpskoj, odnosno BiH, to razumiju i nađu odgovarajuću lokaciju za zračnu luku, ako ju žele graditi - ističe Dobroslavić.

Prema međunarodnim i bilateralnim propisima, dodaje, čelnici Republike Srpske kontaktiraju s državnim tijelima u RH - prvenstveno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, te Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

- Prema ESPO konvenciji, ako se neki projekt realizira blizu granice, nužno je kontaktirati i drugu državu, s druge strane granice, i s njom usuglasiti da takav projekt neće imati negativne utjecaje na tu zemlju, napominje. To je nužno i u ovom slučaju, naglašava, i taj je postupak u tijeku. Mi smo u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja iznijeli naša stajališta da je za nas projekt neprihvatljiv na ovoj lokaciji. Na sastanku smo zaključili da je to stav i ministarstva, te će oni uputiti takvo očitovanje prema Republici Srpskoj i obavijestiti Europsku Komisiju - BiH već sada mora pokazati da poštuje europske norme, budući da želi ući u EU - zaključuje Dobroslavić.

Vaša reakcija na temu