Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Domaćim tvrtkama bespovratnih milijardu eura za proizvodnju vlastite električne energije!
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Domaćim tvrtkama bespovratnih milijardu eura za proizvodnju vlastite električne energije!

Po projektu će se moći dobiti od 100 tisuća do dva milijuna eura

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv za dodjelu sredstava 'Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu’' - prvi iz Modernizacijskog fonda koji je uspostavljen u sklopu EU sustava trgovanja emisijama stakleničkih plinova. Mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici iz područja prerađivačke industrije i toplinarstva sada za svoje proizvodne pogone imaju priliku iskoristiti milijardu eura bespovratnih sredstava za proizvodnju vlastite električne energije iz obnovljivih izvora, a bespovratni iznos koji se može dodijeliti po projektu kreće se od 100 tisuća do dva milijuna eura.

Inicijativom se želi potaknuti hrvatska poduzeća da sama proizvode energiju za vlastite potrebe čime bi unaprijedili vlastitu proizvodnju, smanjili troškove energenata kao i ovisnost o nabavi električne energije na tržištu.

Objava Poziva popraćena je od strane tvrtki koje se bave projektiranjem i izgradnjom solarnih elektrana, a jedni od prvih koji su pozdravili ovakvu inicijativu i pozvali na natječaj sve koji razmišljaju o takvoj investiciji je Forte Solar d.o.o. – tvrtka s dugogodišnjim iskustvom u postavljanju solarnih elektrana i pružanju usluga projektiranja, instalacije, održavanja i nadzora nad solarnim sustavima.


Voditelj poslovnih projekata tvrtke Forte Solar Igor Blažević naglašava kako je ovo jedinstvena prilika za tvrtke koje žele smanjiti troškove električne energije i postati neovisne o tradicionalnim izvorima energije.

'S obzirom na veliki iznos bespovratnih sredstava koji je dostupan, vjerujemo da će ovo biti veliki poticaj za tvrtke iz prerađivačke industrije i toplinarstva da se prijave na natječaj, krenu u realizaciju svojih projekata te na taj način ulože u održivost i smanje svoje troškove na dugoročnoj razini. Kao tvrtka koja iza sebe ima već niz uspješnih projekata, svakodnevno svjedočimo uštedama i svim ostalim benefitima koji su proizašli iz realiziranih projekata za naše klijente, stoga pozivamo sve tvrtke iz sektora prerađivačke industrije i toplinarstva da nam se jave za izradu projekta s kvalitetnim i pouzdanim solarnim rješenjima kojima će maksimalno iskoristiti prednosti ovih sredstava. Smatramo da su obnovljivi izvori energije budućnost energetske tranzicije, a ovakve inicijative su prilike koje se ne propuštaju s obzirom na to da poslovnim subjektima omogućavaju brz i jednostavan put do značajnih dugoročnih ušteda, održivosti i poboljšanja konkurentnosti na tržištu', kazao je Blažević.

Ovaj poziv predstavlja još jedan korak u ostvarenju ciljeva klimatske neutralnosti Europske unije te u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima. Hrvatske tvrtke koje se odluče investirati u obnovljive izvore energije ne samo da će imati koristi u smislu spomenutog smanjenja troškova energije, već će također doprinijeti ostvarenju ciljeva klimatske neutralnosti i očuvanju okoliša.

Svi zainteresirani poslovni subjekti iz predmetnog sektora za izradu projekta i pripremu dokumentacije imaju vremena do 19. lipnja 2023. godine kada je krajnji rok za dostavu projektnih prijedloga.

Vaša reakcija na temu