Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Društvo Marjan ogorčeno na poruku iz Banovine da je stanje park šume 'dobro'

Društvo Marjan ogorčeno na poruku iz Banovine da je stanje park šume 'dobro'

Ovim tempom za očekivati je da će broj zdravih stabala 2021. godine pasti ispod 30.000, a zaraza očito nema namjeru sama od sebe se prestati širiti!

Društvo Marjan je na Facebooku u četvrtak objavilo sljedeće:

- Snimanjem bespilotnom letjelicom u kolovozu 2019. godine utvrđeno je da se na Marjanu nalazi 33.418 stabala, od čega 491 stablo je bilo suho, odnosno mrtvo. U izvješću HŠI iz svibnja 2020. doznajemo da je u Park šumi Marjan 90,9% zdravih stabala, 3,4% zaraženih stabala te 5,7% mrtvih stabala. Kada te postotke preslikamo na izvješće iz kolovoza 2019. godine dolazimo do ne baš ugodnih informacija:

- broj mrtvih stabala se povećao u osam mjeseci za čak 388% pa tako s 491 mrtvog stabla u kolovozu 2019. trenutno smo došli na 1.905 mrtvih stabala također s očekivanim rastom za svih 1.136 zaraženih stabala koja se tek trebaju osušiti,

- broj zdravih stabala pada na 30.377, a zaraza i dalje postoji pa se očekuje i pad i u budućnosti,

- broj potkornjaka, kao i broj zaraženih stabala su logično, s obzirom na pustošenje šume na Marjanu, u padu, ali su i dalje opasnost za Marjan te se trenutno na Marjanu prema procjeni HŠI nalazi 1.136 zaraženih stabala. A taj broj raste obrnuto proporcionalno broju zdravih stabala.

Ovim tempom za očekivati je da će broj zdravih stabala 2021. godine pasti ispod 30.000, a zaraza očito nema namjeru sama od sebe se prestati širiti!

A prije dva dana iz Grada Splita potvrdili 'dobro' stanje na Marjanu.

Ukoliko netko smatra da ovo nisu ispravni podaci, molimo da se obrati Gradu Splitu, jer ovo je sadržaj dokumentacije koju je Grad Split službeno komunicirao prema gradskim vijećnicima i javnosti.


Vaša reakcija na temu