Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
EKO ZEKO I OTOČIĆ Počele radionice o važnosti održivog gospodarenja otpadom za djecu osnovnih škola na Hvaru, Šolti i Visu

EKO ZEKO I OTOČIĆ Počele radionice o važnosti održivog gospodarenja otpadom za djecu osnovnih škola na Hvaru, Šolti i Visu

Vodi ih udruga Sunce

U Osnovnoj školi Grohote na Šolti održane su prve radionice o zbrinjavanju otpada 'Odgovorno stvaranje i postupanje s otpadom' te 'Kompostiranje' koje se provode u sklopu projekta 'Eko Zeko i otočić'. Radionice vodi Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita, a krajem listopada predviđeno je održavanje u osnovnim školama Ante Anđelinović - Sućuraj, Hvar, Jelsa i Stari Grad na Hvaru te u OŠ Komiža i OŠ Vis.

- Cilj radionica je upoznati učenike s problemom otpada, s naglaskom na važnost odvajanja otpada te osmisliti način promocije odvajanja otpada i recikliranja. Program se sastoji od više radionica za učenike i nastavnike te jedne radionice za nastavnike. Tako će škole istovremeno doprinijeti edukaciji, ali i stvaranju održivog svijeta - istaknula je Margita Radman, voditeljica odjela edukacije i informiranja javnosti u Udruzi Sunce. 


Radionice su namijenjene djeci nižih i viših razreda osnovne škole, ali i svim zainteresiranim nastavnicima koji se kroz radionice mogu upoznati s programom, načinima i participativnim metodama rada te stečeno znanje mogu primijeniti i ponoviti s novim generacijama učenika.

- Edukacije pomažu u razvoju suradnje između djece, potiču kritičko razmišljanje, definiraju problem te pomažu u pronalasku i primjeni rješenja. Sudjelovanjem u programu nastavnici će moći dobiti i razviti ideje o načinima i mogućnostima uključivanja edukativnog programa u kurikulum pojedinih predmeta - nastavlja Radman. 

U procesu proizvodnje često dolazi do ispuštanja štetnih tvari u tlo, vodu i zrak. Zatim se ostaci proizvoda i njihova ambalaža odbacuje kao otpad. Time ljudski otpad većinom  završava na hrpama u kojima su izmiješane razne tvari od organskog otpada do tvari koje se mogu reciklirati. Tako uključivanje u proces kruženja postaje jako usporen, a često i u potpunosti onemogućen uslijed kontaminacije otrovnim tvarima. Priroda se, sa svojim procesima razgradnje i ponovne izgradnje, u tom slučaju ne može  brzo obnavljati, pogotovo u odnosu na brzinu kojom ljudi stvaraju otpad. Prirodni resursi se tako nepovratno iscrpljuju, a mehanizmi njihove obnove uništavaju. 


- Uz odvajanje i recikliranje koji su najvažnije metode za smanjenje neorganskog otpada, ne smijemo zaboraviti na kompostiranje koje se smatra ekološki najprihvatljivijim načinom postupanja s biootpadom. Kompostiranjem poštujemo prirodne cikluse i stvaramo vrijedan humus, istovremeno smanjujući količine otpada koje završavaju na odlagalištima - objašnjava Radman.

Cilj projekta 'Eko Zeko i otočić' je podići razinu svijesti i znanja među lokalnim stanovništvom i turistima o važnosti održivog gospodarenja otpadom te potaknuti preuzimanje odgovornosti i aktivno sudjelovanje. Radionice za djecu osnovnoškolske dobi su samo jedna od mjera s kojima se želi potaknuti građane na sprječavanje nastanka otpada te na odvajanje prikupljenog otpada kako bi se on mogao ponovno iskoristi, ali i na recikliranje i kompostiranje. 

Općina Šolta u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, općinama Jelsa i Sućuraj te gradovima Hvarom, Komižom, Starim Gradom i Visom je zadužena za provođenje projekta čija je vrijednost 532.072,87 kuna, a Europska unija ga sufinancirana u iznosu od 452.261,93 kuna. 


Vaša reakcija na temu