Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ekolog: 3000 dupina uginulo je u Crnom moru od početka ruske invazije
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ekolog: 3000 dupina uginulo je u Crnom moru od početka ruske invazije

Neki su bili opečeni od bombi ili mina

Ekolog Ivan Rusev rekao je da je od početka rata uginulo tri tisuće dupina.

Povećana buka i korištenje sonarnih sustava mogu dezorijentirati dupine koji koriste zvuk za navigaciju. Ne mogu pronaći hranu, zbog čega umiru od gladi.

Početkom ovog mjeseca je Atanas Rusev, šef bugarske kampanje 'Spasite dupine', na Facebooku objavio da je zabilježeno više slučajeva da su dupini zapeli u delti rijeke Ropotamo, koja se ulijeva u Crno more.

'Više dupina izgubilo je sposobnost navigacije, bili su vrlo slabi. Neki su imali opekotine od bombi ili mina. Zamislite dupina s teškom opekotinom. Prema stručnjacima koji su ih pregledali, dupini nisu mogli jesti najmanje deset dana. Oni koji nisu opečeni, bili su teško ozlijeđeni', objavio je Rusev, dodavši da su tijela uginulih dupina nađena na obalama Bugarske, Turske, Rumunjske i Ukrajine.

Više znanstvenih studija provedenih prije rata potvrdilo je da su vojni sonari opasni za morske životinje, prenosi Index.

Vaša reakcija na temu