Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Električnim automobilima zabranjen prijevoz trajektom

Električnim automobilima zabranjen prijevoz trajektom

Nakon rezultata istrage

Norveška tvrtka Havila Krystruten jedna je od dvije brodarske tvrtke koje plove između obalnih gradova Bergena i Kierkenesa, a iz koje su propćili kako više neće prevoziti električna ili elektrificirana vozila na svojim brodovima nakon rezultata vanjske istrage, prenosi N1.

Tvrtka uglavnom prevozi putnike i robu, ali sada kaže da će prevoziti samo privatna vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Havila Krystruten navela je sigurnost od požara kao glavni razlog za svoju odluku, prenosi Carscoops.

Iako nije jasno što je navelo tvrtku da pokrene vanjsku istragu, strah od požara na brodovima potaknuo je nedavni incident u Atlantiku. Naime, brod imena Felicity Ace se prošle godine zapalio na moru i, iako uzrok požara nije utvrđen, na brodu su bila električna vozila, što je dovelo do nagađanja da su oni možda odgovorni za požar.

Iako istraživanja pokazuju da se, statistički, vozila s unutarnjim izgaranjem češće zapale od električnih vozila, Havila Krystruten je kao razlog za svoju odluku ukazala na protupožarne sposobnosti svojih brodova, a ne na učestalost požara.

'Ovo je čista sigurnosna procjena, a zaključak analize rizika pokazuje da će mogući požar u fosilnim vozilima moći riješiti sustavi i posada koju imamo na brodu', rekao je Bent Martini, direktor tvrtke. 

'Mogući požar u električnim, hibridnim ili vodikovim automobilima zahtijevat će vanjske napore spašavanja i mogao bi ugroziti ljude na brodu i brodove.'

Ova je odluka s posebnim zanimanjem popraćena u Norveškoj, koja je svjetski predvodnik kada je u pitanju broj prodanih električnih vozila. Naime, više od 80 posto svih vozila prodanih u zemlji 2022. bila su potpuno električna. Brodarska kompanija je ranije priznala da je prijevoz vozila na njenim brodovima važan, nakon što se pojavila neizvjesnost oko toga hoće li oni uopće moći prevoziti ikakva vozila.

Havila Krystruten sada kaže da će tražiti načine za smanjenje rizika prijevoza električnih i hibridnih vozila u budućnosti. U međuvremenu, jedina druga brodarska tvrtka na ruti, Hurtigruten, kaže da će nastaviti prevoziti privatna vozila na svojim brodovima, bez obzira na njihov pogon.

Vaša reakcija na temu