Energetska obnova zgrade Policijske postaje Benkovac vrijedna je 1,7 milijuna kuna

Energetska obnova zgrade Policijske postaje Benkovac vrijedna je 1,7 milijuna kuna

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinanciralo je energetsku obnovu zgrade Policijske postaje Benkovac, koju je Ministarstvo unutarnjih poslova prijavilo na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014-2020. potpisan je 4. travnja 2019. godine, a potpisali su ga direktor Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović.

Prema potpisanom ugovoru ukupni prihvatljivi troškovi projekta energetske obnove zgrade PP Benkovac iznose 1.612.052,38 kuna od čega je 601.276,40 tisuća kuna bespovratnih. Ugovor o radovima zaključen je dana 29. listopada 2019. godine s tvrtkom JUKIĆ-DAM d.o.o.Otoka na iznos od 1.732.387,25 kuna i s rokom izvođenja od 6 mjeseci, dok je stručni nadzor nad izvođenjem radova povjeren je tvrtki GIN COMPANY d.o.o. Zadar.

Uvođenje izvođača u posao provedeno je 11. prosinca 2019. godine, s rokom završetka radova 11. lipnja 2020. godine.

Zgrada Policijske postaje Benkovac na adresi Stjepana Radića 12 , izgrađena je 1950. godine, dograđena 1980. godine. Zgrada je upravna, smještena je u objektu koji po svojim konstrukcijskim karakteristikama ne udovoljava zahtjevima funkcionalnosti prostora za predmetnu namjenu te zahtjevima energetske učinkovitosti. S obzirom na namjenu građevine potrebno je izvršiti rekonstrukciju vanjske ovojnice fasade i kosog krova te zamjena dotrajale stolarije, ugradnja visokoučinkovitog sustava grijanja i hlađenja, ugradnja visokoučinkovite rasvjete.

Svrha projekta je privođenje predmetnog objekta arhitektonskoj funkcionalnosti, višoj energetskoj učinkovitosti te uporabi obnovljivih izvora energije što će izravno utjecati na kvalitetu boravka korisnika i zaposlenika u objektu, bolje uvjete rada zaposlenih Ministarstva unutarnjih poslova te omogućiti potencijalni razvoj i novu kvalitetu pružanja usluga u ustanovi.

Planirana je ušteda energije Qh,nd je 34.881,56 [kWh/a] ili (62,03%) a ušteda CO2 89,42%.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(64234, "");
Pregledaj komentare