Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ENERGETSKI FORUM U SPLITU Ruska zima stiže, sve smo joj bliže!

ENERGETSKI FORUM U SPLITU Ruska zima stiže, sve smo joj bliže!

Održava se 23. rujna u hotelu Cornaro

U Splitu će se 23. rujna 2022. u hotelu Cornaro održati 6. međunarodni energetski forum (INTERENEF) energetska tranzicija i zeleni gradovi Mediterana kojeg organizira Institut za europske i globalizacijske studije (www.inegs.com), digitalni think-tank.

Tema ovogodišnjeg foruma korespondira ubrzanom zaokretu EU prema energetskoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije. Zaokret je uvelike determiniran i ubrzan ratom u Ukrajini.

'U geopolitičkim igrama,energija/energenti poluge su političke moći.To se ponajbolje pokazuje na primjeru Rusije i Europske unije i generirane energetske krize koja će kulminaciju doživjeti krajem 2022.godine. Ruska zima stiže, sve smo joj bliže!', poručuje Anđelko Milardović.

Na forumu sudjeluju predstavnici akademske zajednice iz Republike Hrvatske i Europe, poslovne zajednice vodećih kompanija iz područja energetike (Janaf, Plinacro, Eon, Ppd, HEP), predstavnici Ministarstva gospodarstva i održiva razvoja, gradonačelnici Splita i Zagreba Ivica Puljak i Tomislav Tomašević, župan Blaženko Boban, te zastupnica u Europskom parlamentu iz Odbora za energetiku, gospođa prof.dr.sc. Romana Jerković.

U radu INTERENEF-a sudjelovat će predstavnici Agencije za ugljikovodike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Po prvi put će sudjelovati predstavnik Regional Coperation Councle (RCC) (https://www.rcc.int/pages/2/about-us), međunarodne institucije koja promiče 'regionalnu suradnju i euroatlantske integracije jugoistočne Europe kako bi se potaknuo razvoj u regiji na dobrobit njezinih građana'.

Moderatorice foruma su prof.dr. sc. Daria Karasalihović-Sedlar sa Sveučilišta u Zagrebu i Nadežda Kokotović iz Brussels Energy Club.

Kroz program će voditi gospodin prof. Mislav Vušković iz Splita, član Instituta za europske i globalizacijske studije.

Šesti forum (INTERENEF) ima četiri panela: Globalna energetska tranzicija iz perspektive Jugoistočne Europe i Mediterana, Upotreba vodika u okviru energetske tranzicije, Dekarbonizacija gradova kao dio procesa prilagodbe klimatskim promjenama i Uloga i mogućnosti gradova u borbi za održivi razvoj i čisti okoliš.

Detaljan opis panela te cjeloviti program nalazi se na https://interenef.com/program/.

Forum se temelji na politologijskim konceptima energetske politike i geopolitike energije, kao sastavnica znanja iz područja političkih znanosti.

'Po svojoj strukturi forum je interdisciplinarne provenijencije. U radu foruma sudjeluju akteri različitih svjetonazorskih i političkih orijentacija što nije prepreka dijalogu i razumijevanju ljudi okupljenih oko teme koja život znači (energija), i nove energetske politike EU, na tragu ideje energetske tranzicije. Politička filozofija foruma temelji se na pluralizmu ,dijalogu i toleranciji aktera. Po završetka foruma objelodanit će se završni dokument u vidu policy papira', poručuje utemeljitelj, prof. Anđelko Milardović.

Vaša reakcija na temu